Şehrimizde yıkmak moda oldu? Yıkım ekipleri kimdir ve kararlar nasıl alınıyor, kimse da anlayamıyor. Bir tür küçük sanayi olan Eski Sanayi yerle bir edildi. Adı üzerinde eski sanayimizdi. Yıkılmasının tek nedeni de yerine gökdelen yapılmasıymış anladık. Dikey mimari rantı uğruna cıvıl cıvıl bir hayatı yok ettiniz. Sapasağlam Vakıflar Binası´nı yıkarak, bir sürü esnafı perişan ettiniz. Tıp Fakültesi binası ve Göğüs Hastanesi olarak hizmet veren ve yıkılmasında zorluk çekilen ve başka amaçlı kullanılabilecek hazır binayı yıktınız. İhramcızade´nin hatırası olan İmam Hatip Binası´nı yıktınız; ama bir yandan da adına kitap basma riyakârlığı sürdürülüyor. Bu binaların yıkılmasını arkasında tarih düşmanlığı ve rant arzusundan kentsel dönüşüm görüntüsüyle yıkılması da ayrı bir çirkinliktir.
Az çok inşaattan anlarım. Yukarı´nın bozduğu ve ?tescilin kaldırıldığı? Numune Hastanesi, çok büyük bir masraf gerektirmeden sağlamlaştırılacak bir binadır. Bu tescili kaldırma kararı: Siyasi bir karardır. Bu garip ve gücünü nereden aldığını bilemediğimiz siyasetin arkasında, siyaset dışı birileri de olsa bu kararın bedelini iktidar göğüslemek zorundadır. Bu işin arkasında önünde şehir halkının olmadığı, şehirde yaşamayan ve şehirli olmayan bazı güçlerin olduğu aşikâr... STK´ların imzası dolaşıyor, sorduğumuzda çoğu neye imza attığını bilmiyor, bir adam şehri irşada muhtaç ilan ediyor kim olduğu meçhul, birileri ?arkamızda güç var!? diyor, güç kimdir, nedir belli değil. Kim vurduya gitmek böyle bir şey olmalı.
Gelelim Numune Hastanesi´nin ne olabileceğine. Bu bina çok amaçlı kullanılabilecek evsaftadır. Bir şehrin tarihine bütün olarak bakılmalıdır. Hastane ise, cumhuriyet döneminden ayakta kalan ve devrinin mimarisini temsil eden tek eserdir. Şehrin neye ihtiyacı olduğunu ciddi olarak sorarsak: Sivas´ın doğru dürüst bir belediye binası yoktur. Büyük şehir hülyası kuran bir şehir için, gelecekte belediye binası olmaya en uygun bina Numune Hastanesi´nin binasıdır. Sivas Belediyesi oraya taşınabilir ve destek ve restorasyonla son derece şık bir belediye binasına kavuşmuş oluruz.
Şu cami meselesi, mızrakların ucuna Kur´an-ı Kerim takarak, halkı susturmaya yönelik bir hareket gibi gözükmektedir. Karşı çıkanların beynamaz, dinsiz filan ilan edilmesi ise üzücüdür ve bölücülüktür. Bu şehrin barışa ve huzura ihtiyacı var. Bu barışı sağlamak ve bütünüyle şaibeli olayın önüne geçmenin en kolay yolu: Eski Numune Hastanesi´nin Sivas Belediyesi´nin ana idarî binası olmasıdır. Çevre düzenlemesiyle beraber, hem şehrimiz güzel bir belediye binasına kavuşur, hem de mülkiyeti devlete, millete ait bir bina, inşa amacına uygun olarak değerlendirilmiş olur.
Sivas´ın fikri de budur, şehir tarihine geçmesi için de bunları dile getirmiş olduk. Ayrıca Numune Hastanesi Sivas´ın hafızasıdır.
BU ŞEHİRDE YIKMAK MODA OLDU
Muhsin Kaya
Yorumlar