Yarışmaya 260 eser katıldı.'9 Ülke 9 şehir 1' festival etkinligi hayat buldu .Türkiye, KKTC,Azerbaycan,Bosna Hersek, Makedonya ,Kazakistan,Kırgızistan,Macaristan,Makedonya ve Özbekistan'ın aralarında bulundugu 'Fikirde Birlik' sloganı altında projelendirildi.
Nigde Üniversitesi ilk proje ortagı üniversite oldu.Bu sayı şimdi Türk Dünyası'ndan 16 Üniversiteye ulaştı.Kültür ve Turizm Bakanlıgı ,TİKA ,TRT gibi devletimizin kurumları destek verdi.Türk Dünyası Belediyeler Birligi gibi önemli Sivil Toplum Kuruluşları Festivali sahiplendi.
Durgun bir gölün ortasına atılan taşın yaydıgı halkalar büyüdü ,büyüdü.Durgun göl bir dokunuşla can buldu,hareket buldu.Türk Dünyası'nın Kültür Kervanı yola koyuldu.Türkistan,Semerkant, Bişkek ,İstanbul, Buhara,Bakü, Gönül cografyamızdaki Balkan Ülkeleri,Türk'ün oldugu tüm topraklar bu kervanın ugrak yeri olmaya başladı.
O yıllarda belki hayaldi,o yıllarda Türk Devletleri Teşkilatı bile kurulmamıştı .Bozkurt yürekli meslektaşlarımızın hayali ,Kızıl Elma'sı önce hedef ,sonra gerçek oldu.Turan eller Varol'du.
Samimi bir ekibin ektigi tohum bu gün Türk Dünyası'nda boy verdi, meyveye durdu.Hasat oldu.Harman oldu.Ne mutlu bu başarı hikayesi'nin önsözünü yazan ufku geniş sanat ruhlu yigit kardeşlerime.
Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Sayın Menderes Demir ve perde arkasındaki emektar yönetici ve teknik ekibi kutlarım.Osmaniye ve Nigde Film gösterilerine katıldım.Şehir ve üniversite yöneticilerinin ilgisi mükemmeldi.
Gazetecilik saadece habercilik degildir.Gazeteciler şehrin ve o ülkenin lobisidir. Medyası arşividir.Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu günümüzün medya trendi olan sinema,belgesel film alanını kendisine dal olarak seçmiş ve bu sanat alanında Türk Devletleri Birligi'nin sanat zeminini oluşturmuş konumda. 'İnanmış bir yürek bazen koca bir alem' olurmuş.Sayın Demir ve ekibi bize bunu ispatladı.
Bu başarı hikayesinin başmimarı Federasyon Başkanı Menderes Demir "Sinema ve belgesel artık sinema salonlarından ibaret degil.Cep telefonu,bilgisayar ,tablet ,televizyon ve sosyal medya gibi iletişim araçları ile farklı toplumlara ve Dünya'ya ulaşmak mümkün.Dünya'nın herhangi bir yerinde üretilen filmler bir anda küresel çapta tüm insanlıga ulaşabiliyor.Festivalimizin amacı Türk Dünyası'nın kültürel zenginliklerini önce Türk Devletlerine ,ardından tüm Dünya'ya taşımaktır.Türk Dünyası'nın Dünya Sinema Endüstrisinde yerini almasını saglayacak adımlar atmaktır.Festivalimiz Ülkemizde ve Dünya'da her geçen yıl daha bir kabul görüyor.12 Milyon kilometrelik yüzölçümü bulunan Türk Dünyasının büyüklügü Avrupa kıtasından büyüktür.Bu geniş ve zengin kültür deryasını belgesellere taşımayı kendimize görev kabul ettik."şeklinde konuşarak Türkiye'de saygın bir konuma gelen Türk Dünyası Belgesel Film Festivalinin önemine dikkat çekti. 'Başarı tüm ekibin,tüm arkadaşlarımızın,bu bir ekip çalışması"dedi.
Türk Devletleri Teşkilatı gibi siyasi iradenin bu tür sanatsal etkinliklerle desteklenmesi gerekir.Bu bakımdan Türk Dünyası Belgesel Flim Festivali'nin desteklenmesi ve önemsenmesi ayrı bir anlam kazanır.Teşkilatın siyasi yapısının güçlenmesi ; sanat,spor,sivil toplum,edebiyat,iletişim,sinema vb. alanlarında paralel etkinliklerle mümkündür.
Sayın Başkan Menderes Demir'in kendi memleketi olan Osmaniye Korkut Ata Üniversitesindeki konuşmasının sonunda okudugu Aşık Sefai'nin Turan Eller Varolsun şiiri ile makalemi noktalıyorum.
TURAN ELLER VAROLSUN
Bu toprağa kan düşende yiğit bağrı ses verir,
Kürşat, Yamtar, Dede Korkut, ulu çağrı ses verir,
Sinemden haykıranda özüm ağrı ses verir,
Göğe yücelen dağların döş başında kar olsun,
Çalkalansın Karadeniz, Tanrı Türk’e yar olsun…
Sinesi vatan diyenin özü yara bağlamış,
Laçin, Hocalı, Şuşa yadlar dara bağlamış,
Kül çayında göz yaşı var, aras kara bağlamış,
Kızılırmak, Yeşilırmak, Sakarya’ya ar olsun,
Çalkalansın Karadeniz, Tanrı Türk’e yar olsun…
On iki dalı kırdılar sağlara hazan düştü,
Cudi, Gabar öz toprak dağlara hazan düştü,
Ağla karanfil ağla bağlara hazan düştü,
Gülü daldan koparanın her gecesi zar olsun,
Çalkalansın Karadeniz, Tanrı Türk’e yar olsun…
Bastığın toprağı tanı, tozun bile hakkı var,
Dağın, taşın, kurdun, kuşun, yozun bile hakkı var,
Bu vatanda yaşayandan tuzun bile hakkı var,
Özü namert olanlara bu yeryüzü dar olsun,
Çalkalansın Karadeniz, Tanrı Türk’e yar olsun…
**
Can demişim, ser koymuşum, ekmek aşım yoluna,
Susuz kaldı Türkmen eller gözüm yaşım yoluna,
Damla kandır gözden düşen canım başım yoluna,
Nerde ihanet var ise, bastığı yer har olsun,
Çalkalansın Karadeniz, Tanrı Türk’e yar olsun…
Kafkaslardan esip gelen yeller bizim yelimiz,
Kırgız, Kazak, Türkmen, Azer, diller bizim dilimiz,
Musul, Kerkük, can Karabağ, eller bizim elimiz,
Haykır Sefai‘yem haykır, Turan eller var olsun,
Çalkalansın Karadeniz,
Tanrı Türk'e yar olsun
AŞIK SEFAİ