Anadolu basını ve özgür gazetecilik için büyük endişeler doğuran bu yasa sorgulayan gazetecilik için büyük bir endişe teşkil etmektedir.
       Basın yasasının Resmi Gazetede yayınlandığı bugün Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarında Mustafa Kemal Atatürk'ün basına ne kadar değer verdiğini bir defa daha gün ışığına çıkartarak sizlerle paylaşmak istedim.
     Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Savaşı boyunca basına büyük önem verdi. Sivas’ta ve Ankara'da 2 gazete kurarak yeni cumhuriyetin halka ve dünyaya mesajlarını ve haberlerini sağlıklı bilgilerle duyurdu. Kurtuluş Savaşı'nın devam ettiği yıllarda dünyaya iletişim Dünya ile iletişim entegresini kurmak için Anadolu Ajansını hayata geçirdi. Mustafa Kemal Atatürk ülke ülke savunmasında gıda ve silah kadar basın propagandasının da önemini çok iyi biliyordu. Bu bakımdan ziyaret ettiği Anadolu şehirlerinde yayınlanan mahalli gazetelere önem verir ve okumaya gayret gösterirdi.
..................................
İrâde-i Milliye Gazetesi 

(Günümüz Türkçesi Ulusal Egemenlik) İtilaf Devletleri’nin işgallerine karşı 1919'da Anadolu’da başlayan Kurtuluş Hareketi'nin ilk yayın organı olarak Sivas'ta çıkarılan gazetedir. Gazetenin çıkarılmasına Sivas Kongresi’nde karar verilmişti. İlk sayısı 3 gün sonra (14 Eylül 1919) çıkarılan gazetede niçin bağımsızlık savaşına girişildiği ve son durumun ne olduğu halka ve dünya kamuoyuna aktarılmış olduğu için bu yayın, Türk Kurtuluş Savaşı ve Türkiye tarihi açısından büyük önem taşır. Ayrıca Damat Ferit Paşa Kabinesi'nin düşürülüp, Ali Rıza Paşa başkanlığında yeni bir kabinenin kurulması; Osmanlı Meclis-i Mebusanı için seçimlerin yapılması; Meclis-i Mebusan’a millî mücadele taraftarı kimselerin girmesinde rol oynamış bir yayın organıdır. 

İrâde-i Milliye, Heyet-i Temsiliye'nin Sivas'ta bulunduğu günlerde 16 sayı çıkarılmış; Heyet'in Sivas'tan ayrılıp Ankara'ya gitmesinden sonra bir yerel gazete özelliğine bürünmüş; yayın hayatına 1922’nin sonuna kadar devam etmiştir. Heyet-i Temsiliye'nin Ankara'ya gidişinden sonra, millî mücadelenin yayın organı olma görevini Hâkimiyet-i Milliye gazetesi üstlenmiştir.
....................................
Hakimiyet-i Milliye 

Hâkimiyet-i Milliye Türk Kurtuluş Savaşı sırasında başkanlığını Mustafa Kemal Paşa’nın yaptığı Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Heyet-i Temsiliyesi’nin yayın organı olarak 10 Ocak 1920’de Ankara’da yayın hayatına başlayan Türkçe gazetedir. 

Hâkimiyet-i Milliye gazetesinin 14 Ağustos 1922 tarihli sayısının ilk sayfasında Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın TBMM reisliğine seçildiği yazıyor.
Kuruluş tarihi10 Ocak 1920Siyasi görüşü; Hükûmetin resmi sözcüsü Dil; Türkçe (Osmanlı alfabesi ile) 

Sivas Kongresi’nden sonra millî mücadele hareketinin yayın organı olarak Heyet-i Temsiliye’nin gözetiminde Sivas’ta çıkarılan İrâde-i Milliye'nin devamıdır. Başlangıçta haftada iki gün yayınlanan gazete, 6 Şubat 1921’den itibaren günlük gazete olarak yayına devam etmiştir. Millî Mücadele dönemi gazetelerinin önderi ve başlıca haber kaynağıdır. Gazetede Mustafa Kemal Paşa da köşe yazarlığı yapmıştır. 

Kurtuluş Savaşı'nın galibiyetle sonuçlanması ve Cumhuriyetin ilanından sonra da Cumhuriyet Halk Fırkası'nın yarı-resmi yayın organı olarak hayatını sürdüren Hakimiyet-i Milliye; 1934 yılında Ulus adını almıştır. 

Heyet-i Temsiliye, Sivas’tan ayrılıp Ankara'ya geldikten sonra, mücadelenin durumu hakkında halkı ve dış dünyayı bilgilendirmek, Millî Mücadele lehinde propaganda yapmak için Ankara’da yeni bir gazetenin çıkarılmasına karar verdi. Gazetenin adı; Sivas’taki İrade-i Milliye'yi çağrıştırdığı için “Hâkimiyet-i Milliye” olarak belirlendi. 

Haftada iki gün ve dört sayfalık olarak çıkarılmaya başlayan gazetenin ilk sayıları, Ankara Valiliği'nin alt katındaki Vilayet Matbaası’nda basıldı. Vilayet Matbaası'nın bütün makineleri ve çalışanları Hâkimiyet-i Milliye'ye devredilmişti. Gazetenin yazıhanesi Ulus Meydanı'ndaki Veli Han'da bulunuyordu. Gazetenin Mesul Müdürü Recep Zühtü Bey, Yazı İşleri Müdürü Nizamettin Nazif idi.
...............................
Anadolu Ajansı  

Anadolu Ajansı (AA), Türkiye Cumhuriyeti'nin resmî haber ajansıdır. Türk Kurtuluş Savaşı hakkındaki haberleri duyurmak amacıyla Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla Halide Edip Adıvar ve Yunus Nadi tarafından 6 Nisan 1920'de Ankara Keçiören'de de kuruldu.
Kurucu(lar): Mustafa Kemal Atatürk; Halide Edip Adıvar, Yunus Nadi.
Amaç, Kurtuluş savaşı sırasında ve sonrasında halka ve Dünya'ya ülkenin mesajlarını vermekti.