ABD’nin ilk kadın hariciye bakanı Madeleine Korbel Albright 23 Martta öldü . Ölümü üzerine Kosova’da tören düzenlenmiş; çünkü güya Sırp katliamını durdurmuştu. Katliamın yapılmasına ses çıkarmayanlar, katliamı kesince kahramanlaşıyor. Acayip bir dünyalı tipi var artık gezegende, uzayda başka canlılar aramaya hacet yok. İnsan artık kendine başkalaştı. Sırp dediğin, AB ve ABD izin vermedikçe katliam yapamaz. Burada Abright’ın yaptığı iş, “ahlaken iyi” değil; “siyaseten iyi” olandır. Soykırıma devamı “Siyaseten iyi” görselerdi, öyle yaparlardı. Bir gerekçe bulurlardı; kimi yutar, kimi yutkunurdu. Akabinde borsa haberleri v.s. pislikleri, pislikle örterdi.
“Irak’ta beş yüz bin çocuk öldü, bu konuda ne düşünüyorsunuz?” sorusuna Albright’in verdiği cevap, ahlak ve modern siyaset ilişkisini açıklar niteliktedir. “Bu çok zor bir seçimdi, ancak bu bedele değdiğini düşünüyorum” demiş. Hakkında ileri geri magazin babında dedikodu edilince; “Hayatım boyunca demokrasi için çalıştım. Biz kendimiz için endişelenim.” diyerek, kestirip atmış. Ahlaken kötü olanın siyaseten iyi oluşu modern uygarlığın ahlaksızlığına en iyi örnektir. Keşke kötü de olsa bir ahlakı olsaydı, eleştiri yapılabilirdi. Eleştiri gerçekte yasaktır ama olsun insan da zaten siyaseten özgürdür.
Merhum Erbakan Hoca’nın ağır sanayi konusundaki söylemi, hususen ölümünden sonra izine kurşun atanlar tarafından bile takdir görmektedir. Oysa merhum, “Önce ahlak ve maneviyat!” demişti. Demokrasi, siyaseten kötünün üstesinden gelmeye henüz imkân açmamış gözüküyor. Ahlak yerine demokrasi; maneviyat yerine de ekonomi yerleştirmek; modern uygarlık formatında bir zihnî sefalete işaret eder.
Önce ahlak ve maneviyat!
Peki sonra…
Sonra da ahlak ve maneviyat!
Ahlakı ve maneviyatı olanın eşyayı tasarruf biçimi gayretle olur.
İllâ bir “sonra” demek gerekse “Gayret!” diyelim.
Not: Geçmiş bayramınız mübarek olsun.