Sivas’ta yıllardır yerel seçimlerde Kayseri’ye yerindirici masal anlatılır dururdu. Bunun için de yerel yönetimlerde merkezi yönetim ile iktidarın aynı partiden olmasının kente hizmet avantajı sağlayacağı dillendirilirdi. Ballandıra ballandıra anlatılırdı.
Geçmişten günümüze Sivas ile Kayseri’yi bir tartalım. 1950 yılında Sivas yeni iktidara girerken nüfus itibari ile Türkiye’nin 7. büyük ili idi. Kayseri ise 19. ili idi.
Demokrat Partisinin 10 yıllık iktidar süreci sonrasına bakıyoruz. Sivas 8. sırada Kayseri 15. sırada.
İl merkezleri açısından baktığımızda ise 1950 iktidar sürecine girildiğinde Kayseri il merkezi 102 bin,Sivas İl merkezi ise 92 bin. Kayseri il merkezi 10 bin kişi kadar Sivas’dan büyükmüş.
Kayseri insanının girişimciliğini görmeyip,Sivaslının her şeyi devletten bekleme arzusu, iktidar avantajı avuntusu ve uyutması masalı,1984 seçimlerinde etkisini gösterdi. İl merkezinde yerel belediye ile merkezi belediye aynı partiden oldu.
Oldu da ne oldu?Sivas büyümedi. Aksine bir küçülme trendine girdi. Görüyoruz ki 1985 Türkiye illeri içerisinde nüfus açısından 772 bin kişi ile 21.inci sırada olan Sivas şimdilerde 635 bin kişilik nüfusu ile 33.sıraya gerilemiş durumda.
AKP İKTİDARLARI SÜRECİNE 29.SIRADA GİRMİŞ OLAN SİVAS GÜNÜMÜZDE 4 BASAMAK BİRDEN GERİLEYEREK 33. SIRAYA DÜŞMÜŞTÜR.
Şimdi sormak gerekmez mi?İktidar avantajı ile büyütüleceği söylenilen Sivas neden küçülmüş?İktidar avantajı bunun neresinde?
Gelelim bir başka örneğe. Bu örnek 25 yıldır merkezi iktidar ile yerel iktidarın farklı olduğu Eskişehir’e; AKP iktidarına Eskişehir 31. sırada girmiş. Bu iktidar sürecinde ise 25. sıraya yükselmiş. Merkezi iktidar ile yerel iktidarın aynı olması Sivas’da avantaj olmamış da neden Eskişehir’de ayrı olması dezavantaj olmamış.?Aksine Sivas küçülmüş,Eskişehir büyümüş.
BU TEK ÖRNEK BİLE GÖSTERİYOR Kİ,BELEDİYE DE İŞ YAPAN İKTİDAR AVANTAJI DEĞİL,BELEDİYE BAŞKANININ BİLGİ VE BİRİKİMİ O KENTİ DEĞİŞTİRME VE DÖNÜŞTÜRMEDE DAHA ETKİN OLABİLİYOR.
Rant ve çıkar belediyeciliğini öne alan bir anlayışta yönetilen Sivas,Sami Aydın ve Himi Bilgin belediyecilik örneklerinde iktidar avantajına rağmen küçülürken,hizmet ve eser belediyeciliğini öne almış bir isim olan Büyükerşan,Eskişehir’i yeniden var etmiştir.
Yılda 2 milyon turist gelecek diye Aziz Vlas köpüğüne tutunmuşların belediyeciliği ile hiç yoktan yarattığı eserleri ile yılda 1 milyon turistin geldiği Eskişehir kıyaslanabilir mi?
Sivas’a hızlı tren geldi diye Sivas deyimi ile “gubaranlar” acaba hızlı tren lokomotif montajı tesislerinin neden iktidar ile aynı partiden olan Sivas’a değil de iktidar ile ters olan Eskişehir’e kurulmuş olduğunu yanıtlayabilecekler mi?
Anayasa hukukçusu Prof.Dr.Tarık Zafer Tunaya’nın derslerinde hiç unutmadığım bir sözü var.Bu sözün çok sonraları Sivas’ı da kapsadığını ne yazık ki üzülerek görmekteyim.
“AZGELİŞMİŞ MEMLEKETLER,AZ GELİŞMİŞ KAFALAR İLE KALKINDIRILAMAZ.”
Sivas,iktidar avuntusu ve uyutması ile yıllarını kaybetti. Bu yerel seçimde “öyle de olsa böyle de olsa bizim Sivas” diyerek rant ve çıkar belediyeciliği yapanlara “BU KADAR YETER!”deme ferasetini göstermelidir. Kaderine sahip çıkmalıdır. Bir zamanlar Sivas’a yerinen Tokat,Yozgat illleri seviyesine düşmek,Kayseri’ye yerinmek yerine, ESKİŞEHİR’E EŞ OLMAK! Hedefini seçmelidir.