Soru:1)
Resulullah (s.a.s.)’ın bir hadisi şöyle; “Nikâhı ilan edin, onu mescitlerde yapın, üzerine def vurun.” (Tirmizi, Nikâh 6, hadis, 1089) Bu hadise bakarsak def çalmak ve düğünlerde eğlenmek caiz olur mu?
Cevap:
Hz. Peygamber (s.a.v.) o günün şartlarında düğünlerde tef çalıp oynamayı meşru saymıştır. Hadisteki “nikâhı ilan edin” sözü önemlidir. Nikâhı gizli kapaklı yapmamak, herkese ilan etmek en uygun olanıdır. Meşru şekilde haram helal sınırına riayet ederek erkeklerin kendi aralarında, kadınların da kendi aralarında eğlenmelerinin sakıncası yoktur. O günün çalgıcı def olduğu için de o zikredilmiştir.
Soru:2)
Kadın kocasını neden boşayamıyor? Erkeğin boşama hakkı var da (dinen) kadının neden yok?
Cevap:
Erkeğin boşama hakkı bulunduğu gibi kadının da boşama hakkı olabilir. Nikâh kıyılırken kadın bu hakkı isteyebilir. Taraflar rıza gösterdikleri takdirde kadınlar da bu hakkı kullanabilir.
Soru:3)
Bir bayan eşinden izinsiz kendi ailesini ziyaret etse günaha girer mi?
Cevap:
Erkek hanımının anne babasını ziyarete gitmesine mâni olma hakkına sahip değildir. Böyle bir yola başvurması demek kadına zulmetmesi demektir. Bu husus dinen caiz değildir. Kadın anne babasını ziyaret edeceği zaman eşine : “Ben annemi babamı ziyarete gidiyorum, haberin olsun.” der, gidip ellerini öper, ihtiyaçlarını temin eder ve duaları alır. Bu, kadının en tabii hakkıdır. Bu hakka kocasının mâni olması söz konusu değildir. Bu ziyareti kocasına haber vermeden de yapabilir, bu şekilde hareket etiği içinde günaha girmiş sayılmaz.
Kaldı ki, hem erkeğin hem de kadının anne babaları tarafların saygısına en layık olan insanlardır. Çeşitli bahanelerle bu insanlara cephe almak, ziyaret etmemek, hal ve hatırlarını sormamak büyük bir saygısızlıktır.