Ramazan Bayramı’nda hastanelerin acil servisleri çok yoğun çalışır. Peki neden?

Ramazan döneminde vücudu 2 öğünlü beslenmeye alıştırırız. Gün içerisinde vücut yavaş yavaş besin alımı olmamasına alışır. Fakat bayram geldiğinde oruca alışmış bedeni bir anda baklavalar, sarmalar ile boğarız. Sonuç; fırlamış kan şekeri ve mide spazmı sonucu acil servislere akın etmek. Gelin bu bayram bir şeyleri değiştirelim ve daha sağlıklı şekilde atlatalım. O zaman adım adım nelere dikkat etmeliyiz başlıyorum.

1-Her ikram edileni yeme zorunluluğunuz yok.

Kültürümüz ikramlığın reddedilmesini bir ayıp olarak görüyor. (maalesef). Fakat sizin sağlığınız toplumsal normlardan daha değerli. Nazik bir şekilde ikramlığı reddedebilir ya da gelenden çok olmayacak şekilde tüketim yapabilirsiniz.

2-Gün içini hafif geçirmek.

İlk günlerde canınız gün içinde bir şeyler yemek istemeyebilir. Ağır yemekler tüketmek yerine; yoğurtlu salata, çorba, yeşil salata gibi daha hafif geçişler yapabilirsiniz.

3-Kan şekeri dengesini sağlamak için süt grubu.

Malum tatlıların havada uçuştuğu birkaç gün geçirilecek. Tatlıların yanında süt içerek kan şekeri dengenizi sağlayabilirsiniz. Tabii bir kilogram baklava yiyip yanında 1 bardak süt içerek kan şekeri dengesi beklemeyelim. Örneğin; 1 dilim baklava yanında 1 çay bardağı süt gibi.

4-Vücudun sıvı dengesine dikkat edelim.

Evet, oruç tutarken gün içinde sıvı almamaya alışmış olabilirsiniz. Artık oruç bitti gün içinde sıvı almaya dönebiliriz. Sıvı dengesi sadece su içmek demek değildir. Maden suyu, meyve suyu, hoşaf, çay, kahve, çorba gibi besinlerde sıvı dengesine katkı sağlayacaktır.

5-Hareket.

Kandaki şekerin hücrelere girişi için yapılması gereken temel adımlardan birisi hareket etmektedir. Gün içinde misafir ziyaretleri için araba kullanmak yerine yürüyerek gitmek ya da gün içerisinde kendinize yarım saat ayırarak hafif tempo yürüyüş yapmak çok faydalı olacaktır.

Yapacağınız 5 adım ile bu bayramı daha sağlıklı geçirebilirsiniz. Şimdiden hepinize iyi bayramlar diliyorum.