TRT’de özendiğim yapımcılardan biri de rahmetli Mahmut Alptekin’di. Ondan başka, Derman Bayladı, Nail Ekici gibi ağabeylerin program metinlerini tekrar tekrar okurdum. “Cumhuriyete Kan Verenler” üçünün birlikte hazırladıkları programdı. Balkanlarda,

Yemen’de, Çanakkale’de ve Kuruluş Şavaşı’nın her cephesinde savaşmış, Cumhuriyet’in kuruluşuna bizzat katılmış gazilerimizle yapılan söyleşilerden oluşuyordu. Sonradan 500 sayfayı geçkin bir anı-belgesel kitap halinde yayınlandı. Mahmut Alptekin, 1971 yılından emekli olduğu 1997 yılına kadar TRT’de prodüktör, Eğitim Yayınları Müdürlüğü ve Yayın Denetleme Kurulu Üyeliği gibi görevlerde bulundu. Ders olarak İletişim öğrencilerine gösterilebilecek örnek pek çok program yaptı. Diğer taraftan iyi bir şair, iyi bir araştırmacı ve hikâyeciydi.

“Sevginle Yüreğimi Dağla” başlıklı şiirinde “Bir dal kopsa temmuzdan / Ellerinden uzanırım denize / Taşralı bir sıkıntıyla” diyordu. Hikâyeleri gibi şiirlerinde de taşralıların acısı, tasası, kıvancı, hamaseti vardı.

“…… Ellerim ırgat / Ayaklarım tutsak / Beklemeye kurulu / Bu benim ırgat yüreğim.. // Daha nelere gebedir / Bu benim köylü yüzüm / Taşır yüzyılların ağırlığını / Ve sellerin oyduğu toprağı / Neyi bekler / Bu benim ırgat yüreğim. …”

İnsan olarak son derece alçak gönüllüydü. TRT’de birlikte görev yaptıkları eski arkadaşları ile her hafta TGC lokalinde buluşur, sohbet ederlerdi. Başka masalarda olsam da gelir, gönlümü alır. Aşık Veysel ile ilgime iltifat ederdi.

Size önce satırbaşları ile biyografisinden söz edeyim:

“10 Ocak 1940’ta Denizli’nin Çal ilçesinde doğdu. İlkokulu burada okudu. Denizli Lisesinin orta kısmından sonra 1958’de Akşehir İlk Öğretmen Okulunu bitirdi. 1961’de Bursa Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünden mezun oldu Bir süre İÜ Hukuk Fakültesine devam etti. Türkçe-edebiyat öğretmeni olarak çeşitli okullarda çalıştı. 1970’te öğretmenlikten ayrılıp TRT’ye İstanbul Radyosu’na girdi.

İlk şiiri “Bir Sigara İçimi Daha Bekle” 1956’da Varlık dergisinde yayımlandı. 1974’te TRT’de “Hakkı” adlı senaryosu televizyona uyarlanarak Yusuf Kurçenli’nin yönettiği 45 bölümlük bir dizi yapıldı. “Gurbetçi” adlı şiiri Sadık Gürbüz tarafından bestelenip yorumlandı. “Feyza’ya Mektuplar” adlı öykü ile 1964 Öğretmenler Bankası Öykü Ödülü’nü, “Yunus Emre” programıyla 1972 TDK Radyo-TV Dil Ödülü’nü, “Kurtuluş Savaşı’nda Ege” programıyla 1982 TDK Radyo-TV Dil Ödülü’nü, Yakın ve Uzak Komşuluğun Şiirleri ile 1986 Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü’nü, Tünel Çıkmazı ile 1990 Ömer Seyfettin Öykü Ödülü’nü aldı.”

Mahmut Alptekin’in şiir kitapları arasında Sonbahar Durağı, Atatürk’e Şiirler, Bağımsızlık Bekçisi, Yakın ve Uzak Komşuluğun Şiirleri ve Yorgun Atlısı Akşamın adlı eserlerini sayabiliriz. Hikayeleri, Bir Denizin İki Kıyısı ve Tünel Çıkmazı adlı kitaplarında yer aldı. Aşksız ve Kimliksiz adlı bir romanı var. Sait Faik’le ilgili iki inceleme kitabı bulunuyor.

Birlikte program yaptıkları Derman Bayladı ile halk şiiri incelemelerini içeren “Nesini Söyleyim” hem program hem kitap olarak kaynak eserler arasında yer alıyor. İnceleme kitapları arasında “Çocuk Eğitimi” adlı çalışmasını anabiliriz.

Mahmut Alptekin 6 Kasım 2011’de vefat etti.

Şiirlerinden bir örnek vermek istiyorum:

“ANITTEPE'DE TOPLANMIŞ TÜRKİYE'MİN TEPELERİ

Bu tepe Üç Şehitler tepesi

Sallanır kavaklar, ışıklar

Gider bulur Mustafa Kemal'in soluğu

Yurt köşesinde en uzak köyü

Karanlıklar ak olur

Bu tepe Rasattepe

Tepelerden bakıyorum ülkeme

Doruklarda Mustafa Kemal'in elleri

Bu Tınaztepe, bu Kocatepe

Düşlerimiz yaprak olur

Bu tepe İstasyon tepe

Bir ışık çakar, bir bulut sallanır

Umudumuz başak olur

Uykuların dar vaktinde geceler boyu

Türküler yaşamak olur

Bu tepe Anıttepe

Mustafa Kemal Anıttepe'den bakar Türkiye'ye

Yankılanır içimizde

Eser yel, durmaz yaşam

Anıttepe bayrak olur”

KAYNAK: İstanbul Gazetesi