Siyaset ülkemizde çoktandır kamplaşma veya taban konsolidasyonu dediğimiz yolla yapılıyor. Buna göre ideolojik kampları diğerlerinden ayıran sembolik değerlere ilişkin hassasiyetlerin daima gergin tutulması gerekiyor.
Bir bölümü tarihten gelen, bir bölümü günümüzün sosyolojik alt üst oluşlarının eseri olan kültürel ve ideolojik çatışma noktaları üzerinden keskin şekilde bölünmüş durumdaki bizim gibi ülkelerde çok daha kolaylıkla uygulanabilen bir siyaset yöntemi bu.
Çünkü bugün bu ülkede tam anlamıyla toplumsal kompartımanlara bölünmüş haldeyiz. Her “mahalle” bir diğerinden korkuyor, hiçbiri diğerine güvenmiyor, kendi varlıklarının teminatını ötekinin alt edilmesinde görüyor hepsi. Sağcının solcuya bakışı da bu, solcunun sağcıya bakışı da bu. Bunun sonucu olarak ülkenin sorunlarını çözmeyi değil, ülkeyi ele geçirmeyi hedefleyen bir yaklaşım her kesimden insanımızı esir almış durumda. İşte bu ahval ve şerait altında kamplaşma ve kutuplaşma daima harlı tutulması gereken bir ateş olarak görülüyor kimi siyasetçiler tarafından.
Makalenin devamını karar.com adresinden okuyabilirsiniz.