Salonların vazgeçilmezi haline gelmiş; bolluk, bereket ve zenginliğin simgesi olan şeflerayı sizler için uzmanından dinledik. Şeflera hakkında akıllara düşen tüm soruları cevapladık.
Özellikle kadınların yoğun bir şekilde bakımını araştırdığı ve son zamanlarda salonların gözdesi olan şeflera hakkında, çiçekçilik işi yapan Muhammed Aru, "Şeflera olarak bildiğimiz bitki, genellikle Türk halkı arasında salon bitkisi olarak genellemeye dahil edilen bir bitki türüdür. Sizlere şefleranın sevdiği ortamlardan, yetiştirilme tarzlarından ve sulama miktarlarından bahsedeceğiz. Şeflara Türkiye'de beş parmak bitkisi, Avrupa ülkelerinde ise şemsiye bitkisi olarak bilinen şeflera özellikle yaprak ve parmakların pozitif enerjiyi ve zenginliği çektiğine inanıldığından dolayı bolluk bereket zenginlik ve şansla ilişkilendirilmiş bir bitkidir. Yaprakları el parmaklarına benzeyen sarı, yeşil ve beyaz renklerde olan şeflera çok dayanıklı iç ve dış mekan bitkisidir. Bu bitki için en ideal sıcaklık 7 derecedir. Bu bitkinin sıcaklığımın üstlere çıkması bitki için zarar teşkil etmektedir. Çok aydınlık ortamı sever. Sabah ve akşam güneşini alabilecek mekanlarda, oldukça sağlıklı büyüyen bir salon bitkisidir. Ayrıca direkt olarak güneş ışığından uzak tutulmalıdır. Haftada bir kere çiçeğin yönünü ışığa çevirerek belirli miktarda gün ışığını alması, dolayısıyla d vitaminini almasına neden olur. Bu işlem çiçeğinizin daha sağlıklı büyümesine sebep olur. Direkt olarak rüzgar akımından yani halk arasında cereyan olarak bilinen rüzgar akımından uzak tutulmalıdır. Aksi takdirde yaprakları dökülecektir" ifadelerine yer verdi.
Son olarak bize fiyat ve çiçeklerde boy bilgisini, saksı değişme süresini belirten Aru, "Şeflera şu an bizim mağazamızda 3 boy olarak bulunuyor. En büyük şefleramızın boyutu 2 metreye geliyor. Şefleranın gelebileceği maksimum boyut 3 metredir. Ancak bakımı çok düzgün ve yeri güzel ise 3 metreyi geçebilir. Fiyat olarak ortalama 200 liradan başlar ve uygun bir bitkidir, açıkçası. Sivas şartları bu bitkiyi büyütmek için müsait. Saksı değişimi için ise şeflera için değil tüm bitkiler için aynıdır aslında. Kışın ortasında veya yazın ortasında saksı değiştirilmez. Saksı dar olduğunda bahar dönemine girdiğinde siz saksısını önceden değiştirdiyseniz kökler önce o saksıyı tamamen doldurmaya yönelecektir. Yani çiçeğiniz boy değil köklerini uzatacaktır. Dolayısı ile bahar döneminde değiştirmeniz hem çiçeğin boy atmasına hem de sağlıklı olmasına yol açacaktır. Şeflera bitkisinde vatandaşlar koparıldığında süte benzeyen bir maddenin salgılandığını görürler. Şefleranın bakımında özellikle 3 ayda bir süt verilmesi çiçeğin çok sağlıklı olmasına yol açacaktır. Üç aylık dönemlerde süt verildikten bir gün sonra nane ve fesleğen kurusunun serpilmesi ve üzerinin fısfıs yardımı ile sulandırılması, nemlendirilmesi çiçeğinizin mineral olarak ve diğer vitaminler olarak zenginleşerek daha sağlıklı şekilde büyümesine neden olacaktır" şeklinde belirtti.
ÖZEL HABER
Yayınlanma: 05 Eylül 2023 - 08:43
Zenginliğin Simgesi Evinizde
Salonların vazgeçilmezi haline gelmiş; bolluk, bereket ve zenginliğin simgesi olan şeflerayı sizler için uzmanından dinledik
ÖZEL HABER
05 Eylül 2023 - 08:43