Düzenli olarak çiğnendiği takdirde sindirim problemlerini ortadan kaldıran, mide ağrısı ve şişkinliğe iyi gelen, iştah açıcı özelliği ve çene kaslarını güçlendirmesiyle bilinen kenger sakızı, birçok f
Düzenli olarak çiğnendiği takdirde sindirim problemlerini ortadan kaldıran, mide ağrısı ve şişkinliğe iyi gelen, iştah açıcı özelliği ve çene kaslarını güçlendirmesiyle bilinen kenger sakızı, birçok faydası ile Sivaslıların ilgisini görüyor.
Kenger sakızı ile ilgili internet sitemize özel açıklamalarda bulunan Sivas Özfidancı Baharat sahibi Orhan Özfidancı, sakızın faydasından fiyatına birçok özellikten bahsetti.
Kenger sakızının sert bir sakız olduğunu ancak çiğnedikçe yumuşadığını ve güzel bir aroma ortaya çıkardığını söyleyen Sivas Özfidancı Baharat sahibi Orhan Özfidancı, “Bu sakız kenger bitkisinden çıkar. Temmuz ayı gibi toprağı eşerler ve bu bitkinin altından akan süt donarak, sakız olur. Şu anda sakız olarak çiğneniyor. Bunun birçok faydası daha var. Ben satışını yapmıyorum ama faydalarını da biliyoruz. Ama benim şiddetle önerim kenger otunun bizzat kullanılması. Ama kengerden elde edilen sakız genelde tercih ediliyor. Yüz felci geçirenler için özellikle önerilir. Kasları hareket ettirmesi bakımından çok önemli, migren ağrısı, kulak tıkanması, gastrit gibi rahatsızlığı bulunan vatandaşlar için faydalıdır. Dolabın normal bir gözüne koyduğunuzda bu sakız aynı tazelikte 1 buçuk yıl durur. Sulu vaziyette koymanız gerekiyor. Bu sayede 1 buçuk yıl durur. Bu sakız biraz serttir” dedi.
KİLOSU 2 BİN 500 TL
Sivas’ta sertliğiyle ve çene yapısına birçok faydasıyla bilinen kenger sakızının kilosu hakkında da açıklamalarda bulunan Özfidancı, “Çiğnedikçe yumuşar, yumuşadıkça da harika bir tadı olur. Güzel bir aroması olur. Normalde bunun kilosu 2 bin 500 TL. Şu anda boksörler dahil çene kaslarını geliştirmek için bizden bu sakızı alıyor. Çünkü bu sert olduğu için çene kaslarını geliştirir. Ailelerin çocuklarına çiğnetmelerini tavsiye ederim. Yeni nesil çocuklarımıza bu sakızı öğretelim ki kültür ölmesin. Fiyatlar tane olarak ise 15 TL’den başlıyor, 20 TL’ye kadar var. Büyüklüğüne ve beyazlığına göre değişiyor. Bu sakız yaklaşık 50-60 yıldır satılır. Herkesin bu sakızı çiğnemesini öneririm. Çünkü daha önceden diğer sakızlar yokken anneannelerimizi, babaannelerimizin çiğnedikleri sakızlar bunlardı” şeklinde konuştu.