Yumuşak Deltada Yüksek Mühendislik Örneği: Gök Medrese
1271 tarihinden günümüze kadar gelmeyi başaran Gök Medrese’nin temelinde kullanılan ardıç kazıklar döneminin ne kadar yüksek bir mühendislik bilgiye sahip olduğunu gözler önüne seriyor
1271 tarihinden günümüze kadar gelmeyi başaran Gök Medrese’nin temelinde kullanılan ardıç kazıklar döneminin ne kadar yüksek bir mühendislik bilgiye sahip olduğunu gözler önüne seriyor.
Tarihi Selçuklulara dayanan 1271 yılında inşa edilerek medrese olarak kullanılan Sivas’ın mavi medresesi Gök Medrese binlerce ziyaretçiyi ağırlamaya devam ediyor. Medreseyi ziyaret eden vatandaşlar ise asırlardır medresenin nasıl bu kadar güçlü ayakta kaldığını merak ediyor.
Konu hakkında edindiğimiz bilgilere göre Kızılırmak Deltası’nın yumuşak toprağı üzerine yükselen Gök Medrese’nin temel derinliği 8,5 metredir. Yerleştiği alanın batı bölümü sağlamdır. Doğu bölümünün zemini ise balçıktır. Bu sebeple balçık zemin ardıç ağaçları ile güçlendirilmiştir. Ardıç ağacının suyun içinde bırakıldığında hiçbir özelliğini kaybetmediğini bilen mühendislik anlayışı ile zeminin gerilme katsayısı artırılmış ve zeminin taşıma gücü bu sayede yükseltilmiştir. Yatay ve dikey kullanılan ardıç kazıkların yanı sıra çakılması ile gerçekleştirilen çalışma, dönemin ne kadar yüksek bir mühendislik bilgisine sahip olunduğunu gözler önüne seriyor.
HER AY BİNLERCE TURİST
Her ay binlerce turisti ağırlayan Gök Medrese’nin Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı ile ziyaretçi sayısı 4 katına çıktı. Sadece yurt içinden değil yurt dışından da medreseyi ziyaret etmeye gelen turistler alanın mimarisine hayran kalıyor.
Gök Medrese’yi ziyarete gelen İtalyan Miriam Sirocchi, “Burayı çok beğendim. Selçuklu mimarisine karşı ilgin var. Sivas’a gelmeden önce biraz araştırma yapmıştım. Biliyordum burayı” diye konuştu.
Sivaslı vatandaş Jale Baydur ise, “Buranın Sivas’ta olması çok büyük mutluluk ve gurur. Şehir dışında yaşıyorum. Birkaç günlüğüne Sivas’a geldim. Burayı da ziyaret etmek istedim. Burasının çok farklı bir havası var” dedi.