Eğitimci Yazar Naci Koçak, yks 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı 8-9 Haziran'da yapılacağını, Temel Yeterlilik Testi (TYT) 8 Haziran, Alan Yeterlik Testleri (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) ise 9 Haziran'da gerçekleştirileceğini belirterek, son günler için öğrencilere tavsiyelerde bulundu.
Eğitimci Yazar Naci Koçak sınava girecek olan öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu:
“Sınava gireceğiniz okula önceden gidip fiziki koşulları öğrenin ve gerekli belgelerinizi önceden hazırlayın.
Uyku düzeninize dikkat edin. Sınava az bir süre kaldığı için geç saatlere kadar ders çalışmak sağlıklı olmayabilir.
Sınava mutlaka kahvaltınızı yapmış bir şekilde girin. Aksi takdirde sınavın ilerleyen dakikalarında dikkat, algı azalması ve yorgunluk sorunları yaşayabilirsiniz.
Son hafta deneme çözmeye ve analiz yapmaya devam edin. Analizlerinize yönelik soru çözümleri yapmayı ihmal etmeyin.
ÖSYM’nin dilini ve mantığını anlamak için önceki yıllara ait çıkmış soruları mutlaka çözün.
Deneme çözerken sınava uygun bir şekilde (süre, kurallar vb.) çözün.
Daha önce çözdüğünüz soru bankası ve denemelerdeki yanlış ve boş sorularınızı tekrar çözmeye çalışın.
AYT konularına yönelik genel tekrarlarınızı yapın.
Sınav esnasında sınav taktiğinizi değiştirmeyin. Özellikle TYT’de alışık olmadığınız bir sistemi uygulamak ve bunu yönetmeye çalışmak süre açısından ciddi sorunlar oluşturabilirler.
Her soruya eşit değer verip önyargıda bulunmayın. Eğer soruyu kolay görürseniz dikkat hatası yapabilirsiniz. Soruyu zor görürseniz çözebilme potansiyelinizi daha ilk anda bitirmiş olursunuz.
Sorularla inatlaşmayın. Turlama tekniğini kullanmanız süre açısından yararlı olacaktır.
Sınavdan 1 gün önce ders çalışmayı abartmak stres oranınızı artırır.
Sınav başlangıcında orta düzey bir heyecan/stres beklediğimiz bir durumdur. Ancak gereğinden fazla olduğu durumlarda mutlaka kendinizi rahatlatacak küçük molalar verip nefes egzersizleri vb. yapabilirsiniz.
TYT’den çıktıktan sonra AYT konularına çalışmak tercih meselesidir. Bazı öğrenciler için son gün çalışmaları faydalı olurken bazı öğrenciler için ise stres yaratır. Kendiniz için en iyi olduğunu düşündüğünüz şekilde ilerleyin.
Sınavınızın nasıl geçtiğini öğrenmek isteyenler elbette olacaktır. Kendinizi rahat hissedene kadar kimseyle iletişime geçmek zorunda değilsiniz. Çünkü yapılan hiçbir konuşma sonucu değiştirmeyecek. Artık kendinize yönelme ve fedakarlıkta bulunup yapamadığınız şeyleri yapma vakti. VE HİÇBİR ŞEY SİZLERDEN DEĞERLİ DEĞİLDİR.”
Gülşah Akkaş Yaman