Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahat Türkmenoğlu, Sivas’ın yöresel yemeklerin tescili konusunda geride kaldığını ve yöresel lezzetleri başka illerin sahiplendiğini söyledi. Türkmenoğlu, “Valilik bünyesinde ürün tescil kurulu oluşturulsun” dedi.
Sivas Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahat Türkmenoğlu, son yıllarda şehirlerin yöresel yemek ve lezzetlerini tescilletmek için sıraya girmesine rağmen Sivas’ın bu konuda geride kaldığı söyledi. Türkmenoğlu, Sivas’ın önemli geleneksel yemek ve lezzetlerinin tescillenmesi konusunda harekete geçmemesi sebebiyle birçok yemeğimizi başka illerin sahiplendiğini ifade etti.
Sivas’ın markalaşması adına önemli olan coğrafi işaret ve patent başvurularının özellikle yöresel lezzetler açısından takibinin yapılmasının Sivas için çok önemli olduğunu belirten Türkmenoğlu, “Sivas ile yüzyıllardır özdeşleşen bazı yöresel ürünlerin başka illerle anılması da bizleri üzüyor. Tokat’ın kebap, bat ve madımağı sahiplenmesi, Adana’nın Sivas pidesini sahiplenmesi, Yozgat’ın madımağı, döğülcek çorbasını sahiplenmesi, Kayseri’nin sucuğu sahiplenmesi, Erzincan’ın kesme çorbasını, evelik sarmasını, sarığıburma tatlısını sahiplenmesi, Konya’nın etli ekmeği sahiplenmesi, Ordu’nun un helvasını sahiplenmesi ilimiz açısından büyük kayıplardır. Madımak, Peskütan, Sivas etli ekmeği, çöreği ve pidesi, Sivas kebabı, Kesme aşı, Kelle tatlısı, Et ve mercimek badı, Döğülcek çorbası, Evelik sarması, Sarığıburma, Kalburabastı, İçli köfte, Pehli, Sübüra gibi daha birçok yöresel lezzetin coğrafi tescil alması için başvurularının gerçekleştirilmesi ya da takibinin yapılmasını özellikle talep ediyoruz” dedi.
Hızlı trenin sefer sayılarının artmasıyla ve ziyaretçi oranındaki yükselişle birlikte yöresel lezzetlerimizin de lokantalarda yer almasını önem taşıdığını belirten Türkmenoğlu, yerli ve yabancı ziyaretçilerin yöresel tatları denemek ve satın almak istediğini, bu nedenle coğrafi işaretli yerel ürünler turizm potansiyelini yükseltmede ve turist çekmede de etkili olduğunu ifade etti.
Bunun için Valilik bünyesinde coğrafi işaretli ürün tescil kurulu kurulmasını talep eden Türkmenoğlu, “Kurul tarafından her yıl için belirli sayıda coğrafi işaret tescil hedefi belirlenebilir. Özellikle ticari değeri bulunan ve başka illere taşınabilen yiyecekleri coğrafi işaretli tescilli haliyle hem koruma altına almış oluruz hem daha değerli hale getirebiliriz. Bu şekilde şehrimize daha fazla katma değer sağlamış oluruz. Şehrimizin kültürüne ve ekonomisine çok büyük katkı sağlayacak olan coğrafi işaret tescili sürecini bir an önce başlamalıyız” şeklinde konuştu.
GÜNCEL
Yayınlanma: 18 Ekim 2023 - 16:50
"YÖRESEL YEMEKLERİMİZİ BAŞKA İLLERE KAPTIRIYORUZ"
Şehir Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahat Türkmenoğlu, Sivas’ın yöresel yemeklerin tescili konusunda geride kaldığını ve yöresel lezzetleri başka illerin sahiplendiğini söyledi
GÜNCEL
18 Ekim 2023 - 16:50