Yeni yıl yaklaşırken beklentiler, hayaller ve hedefler de konuşulmaya başladı. Önemli bir sınavı başarmaktan ideal kiloya ulaşmaya, kitap okumaktan, bekleyen tezin bitirilmesine kadar birçok hedef belirlendi. Konu hakkında Bizim Sivs'a açıklamada bulunan Psikolog Büşra Kızıltaş, "Yeni başlangıçlar çoğumuzu heyecanlandırsa da bu hedeflere ulaşma yolunda bizi yavaşlatan, engelleyen bazı davranış kalıplarımızı gözden geçirmekte fayda var. Çünkü hedeflerimizi gerçekleştiremediğimizde kendimize yönelen olumsuz bakış açısıyla başetmekte zorlanabiliyoruz. (Bu anlarda şunları duyabiliriz; ‘Yine o işin başına geçmedin’, ‘yine diyetini bozdun’, ‘yeterli değilsin’, ‘bu işi de beceremedin’, ‘başarısız oldun’ vb.)" dedi.
Erteleme davranışının kökenlerine baktığımızda özellikle çocukluk yıllarında başarısızlık karşısında ebeveynlerimiz tarafından sert şekilde eleştirilmek, yoğun başarısızlık duyguları ve mükemmelliyetçi ebeveyn davranışları bu davranışın oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Ayrıca insan doğasına ve zihnin çalışma sistemine baktığımızda daha az enerji ile daha fazla iş yapmaya programlandığını görmekteyiz. Enerji harcama konusunda zihnimizin tasarruflu olduğunu söyleyebiliriz. Bu durum tembelliği akla getirse de tembellik ve ertelemecilik arasındaki en büyük fark ertelemede kişi varolan görevi yapmak istediği halde erteler ve daha zor koşullarla o görevi tamamlar. Kendisine yüksek standartlar belirleyen kişilerde erteleme eğilimine daha sık rastlamaktayız. Çünkü bireyler bu şekilde benlik değerini korumaya çalışırlar" ifadelerini kullnadı.
ÖZEL HABER
Yayınlanma: 17 Aralık 2024 - 16:16
Yeni başlangıçlar için yeni yıl beklenir mi
Yeni Yıldan Beklentilerimiz; Peki Neden Erteliyoruz? Konu hakkında açıklamada bulunan Psikolog Büşra Kızıltaş, beklentilerin ertelenmemesine dikkat çekti.
ÖZEL HABER
17 Aralık 2024 - 16:16