Sivas'ta cadde ve sokaklara verilen isimler vatandaşların dikkatini çekerken hikayeleri ise şaşırtıyor. Bu mahallelerden en dikkat çekeni ise taşları şu an Gök Medrese'nin bahçesinde sergilenen Şahna Kümbeti. Şahna Kümbeti hakkında bilgileri ise sizler için derledik.
Sivas kent merkezinde bulunan cadde ve sokaklara verilen isimler geçmişten olaylarla ön plana çıkıyor. İlde bulunan cadde ve sokaklarla ilgili haber sitemize özel açıklamalarda bulunan Sivas şehir kültürü ve tarihi üzerine yazdığı kitap, dergi ve makaleleriyle tanınan şair ve yazar İbrahim Yasak, Kümbet mahallesine adını veren Şahna Kümbeti hakkında konuştu.
Sivas şehir kültürü ve tarihi üzerine yazdığı kitap, dergi ve makaleleriyle tanınan şair ve yazar İbrahim Yasak, “Bütün şehirlerde olduğu gibi Sivas'ta da birçok mekânın, mahallenin, bölgenin ya da adres noktası olarak tarif ettiğimiz yerlerin isimlerin muhakkak ki geçmişe yönelik tarihi bir kökeni ve bağı var. Bir kısmı da konjonktürel olarak yaşanılan dönemin rüzgarıyla isimlendiriliyor. Kadim şehirlerde yöresel mahalle, sokak ve diğer isimler verilirken oraya geçmişle bağlantılı isim verilmesini anlamlı ve değerli buluyorum. Çünkü bir şehrin geçmişten geleceğe devamını objeler, isimler ve kültürler yaşatır. Bu çerçeveden baktığımız zaman Sivas'ta da birkaç mahallenin ve bölgenin ismi tarihteki bu isimlerle anılıp gelen isimlerdir. Bir kısmı da sonradan konan isimler. Bunlardan bir tanesi bugün ismi Halil Rıfat Paşa Mahallesi olarak değiştirilen Kayseri Kapı’dır. Sivas surlarındaki Kayseri yönüne açılan kapıdan ismini almıştır mahalle. Şehir kültürü olarak bunların gençlerimize öğretilmesi lazım. Çünkü insanın bugün meşgalesi, uğraşacağı işlerinin çoğaldığı için bunları bilmemesi doğal. Ama yerine ve zamanına göre bunlar anlatılır. Kökü olmayanın geleceği olmaz” dedi.
675 YIL AYAKTA KALDI
Kümbet hakkında bilgi veren Yasak, “Kümbet mahallesinin de ismi tarihi bir mekandan kaynaklanıyor, onunla bağlantılı. Kümbet dediğimiz ise, Selçuklular döneminde emniyet amirliği yapmış olan bugünkü karşılığı emniyet/zabıta amirliği anlamına gelen Şahna’nın vefatı üzerine yapılmış olan kümbettir. Alt tarafı kare şeklinde bir kaide. Onun üzerinde sekizgen duvarlarıyla yükselen ve onun üzerinde de dışarıdan bakıldığında her köşeden sekizgenli külahı olan içeriden kubbeli, kesme taştan yapılmış bir türbe. Bu türbenin içerisinde Hüseyin Bin Cafer yani o günkü Sivas şahnasının mezarı vardı. Türbe, 675 yıl ayakta kalan bir yapıydı. 1231 yılında inşa edilen Kümbet Haziran 1906’da ne yazık ki tamamen yıkılmıştır. Türbe kitabeleri Gökmedrese’dedir. Duvar taşları ise farklı mekanlarda kullanılmıştır. şeklinde konuştu.