İşte ulaşmak istediğimiz ve hayatımızı etkileyecek olan vitamin ve mineral kaynağı bu bitkide.
Gazetemize özel röportaj veren aktarcı Orhun Özfidancı, ısırgan otundan ve faydalarından bahsetti
Özfidancı, ‘’Isırgan otu ülkemizin pek çok yerinde yaz aylarında yetişir. Çiçekleri dönemsel olarak yeşil, kırmızı ve kahverengi şeklinde renk değiştirir. Yapraklarının ise iki yüzeyinde de halk arasında batmasıyla bilinen yakıcı tüyler bulunur. Isırgan otu fenolik bileşikler, terpenoidler, flavonoidler, steroller, yağ asitleri, alkaloidler ve lignanlar gibi antiviral, antimikrobiyal, antihelmintik (parazit giderici) ve antikanser özelliklere sahip, farmakolojik olarak aktif fitokimyasallar içerir. ‘’ dedi.
Gülşah Akkaş Yaman
Isırgan Otu Nasıl Tüketilmelidir
Özfidancı, ‘’Çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilen ısırgan otu genellikle çay olarak demlenir veya yemeklere, salatalara katılır. Isırgan otunun yenilebilir kısımlarını doğru şekilde hazırlamak ve pişirmek önemlidir. Taze ısırgan otu yaprakları salatalarda yeşillik olarak kullanılabileceği gibi doğrudan sote edilerek de farklı sebzeler ile birlikte yenebilir. Isırgan otu sağlığa faydalarından dolayı genelde çay olarak tüketilir’’ dediIsırgan otunun faydaları nelerdir
Isırgan otunun faydalarından bahseden özfidancı şöyle bahsetti ‘’ ısırgan otu eklem ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur, kan şekerini düzenler, mide bulantısı hazımsızlık ve sindirim sistemindeki sorunları hafifletir,böbrek taşı oluşumunu engelleyebilir, cildimizde meydana gelen akne gibi cilt sorunlarında tedaviye yardımcı olur,saç dökülmesini azaltır ve saç büyümesini sağlayabilir.Gülşah Akkaş Yaman