Dar gelirli ailelere yönelik yeni bir destek programı olan vatandaşlık maaşı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek. Eski Bakan Derya Yanık’ın duyurduğu vatandaşlık maaşı, Aile Destek Paketi programının yerini alacak. Vatandaşlık maaşı, yoksulluk sınırına düşmemiş ama o riski taşıyan ailelere verilecek bir gelir desteği olacak. Peki, vatandaşlık maaşı nedir, kimler alabilecek, ne kadar ödenecek, başvuru şartları neler, başvuru nasıl yapılacak? İşte vatandaşlık maaşı ile ilgili merak edilen detaylar…
Vatandaşlık Maaşı Nedir
Vatandaşlık maaşı, dar gelirli ailelere verilecek bir sosyal yardım programıdır. Eski Bakan Derya Yanık, vatandaşlık maaşı ile ilgili şöyle konuşmuştu: “Henüz yoksulluk sınırına gelmemiş ama o riski taşıyan bir gelir grubu var. Biz bu grubu korumak ve desteklemek için koruyucu ve önleyici yardımlar sunacağız. Böylece hem ortalama gelir seviyelerini koruyacak, hem de sosyal refahtan hak ettikleri payı alacaklar. Eğer yoksulluk sınırının altına inerlerse daha fazla destek vereceğiz. Böylece kamu maliyetinin artacağı bir grubu yoksulluk sınırına düşürmeyeceğiz.”
Vatandaşlık Maaşı Ne Kadar Ödenecek?
Vatandaşlık maaşı miktarı, ailelerin gelir durumuna, hane sayısına, engelli, yaşlı, çocuk gibi özel durumlarına göre belirlenecek. Eski Bakan Derya Yanık, vatandaşlık maaşı miktarı ile ilgili şunları söylemişti: “Sosyal yardımları sadece insanların karnını doyurmak ya da yoksulluğunu azaltmak için değil, aslında yoksulluk sınırına düşmelerini engellemek için bir kaldıraç olarak kullanıyoruz. Yoksulluk sınırına düşmelerini önlemek için önleyici tedbirler alıyoruz. Böylece daha düşük maliyetle insanlarımızın refah seviyesini artırıyoruz.”
Vatandaşlık Maaşı Başvuru Şartlar Neler?
Vatandaşlık maaşı başvuru şartları, bütünleşik sosyal yardım sistemi kriterlerine göre belirlenecek. Bütünleşik sosyal yardım sistemi, 28 kurum ve kuruluşun verilerini doğrudan sisteme entegre eden, vatandaşların sosyal yardım taleplerini değerlendiren bir sistemdir. Vatandaşlık maaşı başvuru şartları ile ilgili eski Bakan Derya Yanık şunları söylemişti: “Kriterlerin çoğu zaten var. Bütünleşik sosyal yardım sistemimiz BM tarafından da iyi uygulama örneği olarak kabul edildi. 28 kurum ve kuruluşun verileri doğrudan sisteme entegre edildi. Herhangi bir vatandaşımız ‘Ben sosyal yardımlardan faydalanmak istiyorum’ dediğinde; ‘Hanesinde kaç kişi yaşıyor? Engelli, yaşlı, çocuk var mı? Gelir kaynağı olan kaç kişi var? Gelir miktarı ne kadar?’ gibi soruların cevaplarını ölçebildiğimiz bir sistemimiz var.”
Vatandaşlık Maaş Başvuru Nasıl Yapılacak?
Vatandaşlık maaşı başvuru süreci henüz netleşmedi. Yeni Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, gelir tamamlayıcı aile destek sistemi uygulayacaklarını duyurdu. Bu kapsamda ‘Aile bazlı vatandaşlık maaşı’ adı altında bir uygulama başlatacaklarını belirtti. Başvurular netleştiğinde haberlerimizde ayrıntıları paylaşacağız.
Musa Demir