Sivas’ta son günlerde artan sıcaklıklarla birlikte yazın en çok tüketilen meyvelerin başında üzüm de geliyor. Bir çok Sivaslının severek tükettiği yeşil ve kırmızı üzüm, tezgahlarda satışa sunulurken, faydaları ise saymakla bitmiyor.
Antioksidan bakımından oldukça faydalı olan üzüm, vitis vinifera adı verilen üzüm ağacının meyvesidir. Bu meyve, genellikle yuvarlak veya oval yapıya sahip olup farklı şekillerde (mor, yeşil, sarı) ve tat profillerinde bulunabilir. Üzüm, dünya çapında hem taze tüketilen bir meyve olarak, hem de kuru üzüm, reçel, sirke gibi ürünlerde kullanılan önemli bir bitkidir.
Üzüm, sağlık açısından çeşitli faydası olan doğal bir meyvedir. Bilimsel çalışmalar, üzümün sağlık yararlarına sahip olduğunu göstermektedir. Üzüm, C vitaminleri, A vitaminleri, flavonoidler ve resveratrol gibi antioksidanlar açısından zengindir. Bu sistem, parçalanma ve oksidatif stresi engelleyerek yaşlanma sürecini yavaşlatabilir. Kuvvetli bir antioksidandır, migrene iyi gelir, hazımsızlığı giderir, kolon ve meme kanserine karşı koruyucudur, göz sağlığını ve görme yeteneğini korumaya yardımcıdır, kolesterolu dengeler, böbrek bozukluklarını onarmaya yardımcıdır, astıma karşı faydalıdır, mikropları öldürür, kabızlığı giderir, cilt sağlığı için faydalıdır, cildi yumuşatır ve gençleştirir, sağlıklı saçlar için gerekli olan vitamin ve mineralleri içermektedir.
İçeriğindeki yüksek orandaki şeker nedeniyle kalori değeri fazladır. 100 gram ağırlığındaki bir üzüm 71 kaloridir. Şeker ve karaciğer yağlanması olan hastalar üzüm tüketimi konusunda ölçülü olmalıdır.
GÜNCEL
Yayınlanma: 22 Ağustos 2023 - 12:00
Üzümün Faydaları Saymakla Bitmiyor
Sivas’ta son günlerde artan sıcaklıklarla birlikte yazın en çok tüketilen meyvelerin başında üzüm de geliyor
GÜNCEL
22 Ağustos 2023 - 12:00