LGS sonuçları açıklandı. Merkezi sınavla öğrenci alan okullar ve kontenjanları belli. Peki bu okullara yerleşmeyen öğrenciler yollarına nasıl devam edecek? Konu hakkında açıklamada bulunan Eğitimci Yazar Naci Koçak, “Bu noktada öğrenciler kişisel özelliklerine hayattan beklentilerine ne yapmak istediklerine ve yeteneklerine göre doğru bir şekilde yönlendirilmeliler” dedi.
“Dünyada ve ülkemizde teknoloji, bilim ve sanayi devamlı gelişmektedir. Özellikle de ülkemizde kalifiye elemana duyulan ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. Bu ihtiyacı karşılayacak alternatif bir eğitim yolu olarak da meslek liseleri karşımıza çıkmaktadır” diyerek sözlerine devam eden Naci Koçak, akademik anlamda belli bir düzeyde olan öğrencilerimiz de meslek liselerini bir seçenek olarak görebileceklerini söyledi.
Meslek liselerinde okuyan öğrencilerin diğer liselerdeki gibi tüm kültür derslerinin yanında meslek bilgisi derslerini de aldıklarını, meslek liselerinin öğrencilere sadece teorik bilgi değil aynı zamanda gerçek iş dünyasıyla buluşma şansı da verdiğini belirten Koçak, “Eğitim sürecindeki staj ve uygulamalar öğrencilerin iş hayatına uyum sağlama noktasında da birtakım kolaylıklar sağlar. Meslek liseleri öğrencilerin kişisel gelişimlerine de katkı sağlar. Mesleki liselerde verilen eğitimler öğrencilerin sorumluluk alma, takım çalışması ve problem çözme gibi becerileri kazanmalarını sağlar. Bu beceriler ise öğrencilerin hem kendilerine olan güvenin artmasına hem de daha mutlu olmalarına etkilidir” dedi.
Mesleki eğitime önem veriliyor
Son yıllarda ülkemizin eğitim politikasında mesleki ve teknik ortaöğretime verilen önemin artması, AB tarafından desteklenen çalışmaların yapılması, özel sektör veya sivil toplumun mesleki ve teknik eğitimi özendirici projeler yürümesi gibi nedenlerle mesleki ve teknik eğitime olan talebin arttığını ifade eden Naci Koçak sözlerini, şöyle tamamladı:
“Bu bağlamda mesleki eğitimdeki sorunların tespit edilip çözüm önerilerinin getirilmesi mesleki eğitimin iyileştirilmesine katkı sağlayacaktır. Kaliteli bir mesleki eğitim ile iş dünyasına nitelikli elemanlar kazandırılacak ve bu nitelikli işgücü de ülke kalkınmasında olumlu rol oynayacaktır. Meslek lisesi söz konusu olduğunda akla ilk gelen endüstri meslek lisesi veya ticaret meslek lisesidir. Oysa sağlık meslek lisesi, havacılık lisesi ve denizcilik lisesi de meslek lisesi türleri arasındadır. Endüstri ve ticaret meslek liselerinin dışındaki meslek liseleri genellikle özel sektöre bağlı olarak kurulan liselerdir. Endüstri meslek lisesi bölümleri: Büro yönetimi, çocuk gelişimi, giyim üretim teknolojisi, motorlu araçlar teknolojisi, yiyecek içecek hizmetleri alanı. Sağlık meslek lisesi bölümleri: Hemşire yardımcılığı, ebe yardımcılığı, sağlık bakım teknisyenliği, radyoloji teknisyenliği. Anadolu meslek lisesi bölümleri: Çocuk gelişimi, bilişim teknolojileri, grafik ve fotoğraf, giyim üretim teknolojisi, fotoğrafçılık, el sanatları ve teknolojisi, resim. Ticaret meslek lisesi bölümleri: Bilişim teknolojileri, büro yönetimi, muhasebe ve finansman, ulaştırma hizmetleri.
LGS sonuçlarına göre öğrencilerin kendi istekleri ve becerileri doğrultusunda aile desteği ve okul rehber öğretmeninin yönlendirmesiyle mesleki lise tercihleri yapılmalıdır. Mesleki eğitimde öğrencinin daha nitelikli kalifiye kazanması için ilgi, beceri ve gönüllülük esastır.”
Gülşah Akkaş Yaman