Sivas'tan başka şehirlerde Sivas Kangal Köpeği çiftliklerinin kurulması Kangal ırkını tehdit ediyor. Irkın bozulmaması adına denetimlerin sıklaştırılması bekleniyor.
Özellikle sürü koruyucu özelliğiyle ön plana çıkan zeki ve çevik olan Sivas Kangal’ları tüm dünyada adından söz ettiriyor. Ancak son zamanlarda Sivas Kangal Köpeklerinin başka şehirlerde satılmaya başlaması ve üretilmesi Sivaslıları endişeye düşürdü. Kendine has özellikleriyle yüksek rakımlı yerlerde yaşayan Kangal ırkının bozulmaması adına şehir dışında bulunan kangal çiftliklerinde denetimlerin artırılması gerekiyor.
Kangal Köpeklerinin genel özellikleri hakkında bilgi veren ve konu hakkında açıklamalarda bulunan Kangal Belediye Başkanı Ahmet Kürşad Apaydın, “Her ülke kendi köpek ırklarınının tarihini hevesle yazma eğilimde olsa da konu sürü koruma köpekleri olunca mutlak doğruya ulaşmak oldukça zordur. Türk kültürünün derinliklerine işlemiş bir ırk olsa bile Kangal Çoban Köpeği de bu ırklardan biri olarak görülmelidir. Türk milletinin övünç kaynağı olan Kangal, bugün Türkiye’nin ulusal köpeği kabul edilmektedir. Türkler Orta Asya’dan Anadolu’ya göç ederken başlıca geçim kaynakları hayvancılık olduğu için koruyucu ve güçlü köpeklerini de yanlarında getirdiklerini söylemek yanlış olmayacaktır. Kangal’ın atası olabilecek köpekler tarih boyunca göçebe Türk halkları tarafından yetiştirilmiştir. Orta Asya’da seyahat ettikleri geniş coğrafyaların tek renkte köpek yetiştirmeyi mümkün kılmadığı göz önüne alındığında akla şu soru gelmektedir: Orta Asya’da farklı renklerdeki bu köpeklerden bir kısmı nasıl oldu da Türkiye’ye geldiğinde tek tipe ve renge bürünerek Kangal’a dönüşmüştür? Geleneksel çobanlığın yazılı olmayan kurallarından biri sürü koruma köpeklerinin kamuflaj gereği büyük ölçüde korumakla yükümlü oldukları küçük baş sürüleri ve yaşadıkları coğrafyanın genel tonuyla aynı renkte olmalarıdır. Kangal Köpeği’nin krem renk tonları ve siyah maskesi, Sivas ve yöresinde yaygın olarak üretilen Akkaraman Koyunu’nun aynı renk dağılımıyla örtüştüğü gibi ırka bozkırda güçlü bir kamuflaj da sağlar. Bu nedenle, Orta Asya’nın uçsuz bucaksız steplerinden farklı olarak Kangal Çoban Köpeği Türkiye’nin doğusuda nispeten dağlarla çevrili yaylalarda kendine daha izole bir alan bularak bugünkü tutarlı tip ve renk yapısına ulaştığı kolaylıkla söylenebilir. Kangal Çoban Köpeği ismini, geçmiş dönemlerde ırkın yüksek kalitede ve miktarda çok iyi örneklerini barındırmış olan Sivas’ın Kangal ilçesinden almaktadır. Günümüzde Kangal köpeği koyunculuğun ve meraklılarının olduğu her yerde varlığını devam ettirmektedir. Kangal köpeğimizi korumak ve gen özelliklerini bozmamak hepimizin görevidir. Bu sebeple özellikle bakanlık ve valilikler tarafından denetimlerin yapılması ırkın bozulmasına göz açtırmamalıyız” dedi.
KANGAL ÇOBAN KÖPEĞİ’NİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Orijin: Türkiye
Kullanım: Sürü koruma köpeği. Günümüzde halen koyun sürülerini korumak için kullanılmaktadır. Çalışkan; sıcak ve soğuk iklimlerde çalışmaya elverişlidir.
FCI Sınıflandırması: Grup 2 / Pinscher ve Schnauzer /
Molosoid Irklar / İsviçre Dağ ve Sığır Köpeği.
Section 2.2 Molosoid Irklar, Dağ Tipi. İş yarışmalarına tabi değil.
GENEL GÖRÜNÜŞ: İri, dinç ve güçlü yapıda, siyah maskeli bir sürü koruma köpeği. Agresif olmamakla birlikte iyi bir koruyucudur. Yüksek hıza ulaşabilme yeteneğine sahiptir. Kangal moloss tipi bir köpektir. Orta uzunlukta sert tüylere sahip kompakt yapıdadır. Gövde dikdörtgen şeklindedir.
ÖNEMLİ ORANLAR: Kafatası ve somak hatları divergenttir (ıraksak). Gövde uzunluğu omuz yüksekliğinden %10-12 daha uzundur. Göğüs derinliği yaklaşık omuz yüksekliğinin %50’si kadardır.
MİZAÇ/DAVRANIŞ: Nedensiz saldırganlık göstermeden kendine güvenli ve sakin yapılı. Doğal olarak bağımsız karakterli zeki aynı zamanda itaatkâr. Mağrur ve kendinden emin. Sadık ve sahibine karşı sevecen ancak yabancıya karşı özellikle görev başındayken dikkatli.
KAFA BÖLÜMÜ: İri ancak gövde ile orantılı.
Kafatası: Kulaklar arası geniş, stop bölgesine doğru hafifçe daralan yapıda. Hafif yuvarlakça. Kafatasının uzunluğu kafatasının genişliğinden fazladır.
Stop: Hafif
SURAT BÖLÜMÜ
Burun: Siyah
Somak: Kafatasından kısa. Somak uzunluğu kafanın %40-44’ ü kadardır. Kama şeklinde, uca doğru hafifçe daralır. Kafatasına paralel değil, stoptan buruna doğru somak hattı hafif aşağı eğimlidir.
Dudaklar: Üst dudak alt dudağı örter. Ağız kenarı sıkı derilidir. Siyah pigmentli.
Çene/Dişler: Dişler güçlü. Makas ısırış tercih edilir. Kerpeten ve ters makas kabul edilir.P1 ve/veya M3 ün eksikliği hata olarak görülmez.
Yanaklar: Yeterince kaslı, yanak kemikleri görülür ancak çok belirgin değil.
Gözler: Badem şeklinde, orta ile büyük arasında, kafatasına orantılı. Göz kapakları sıkı, sarkıklık görülmez. Koyu kahveden açık kahve renge kadar olabilir. Koyu renk tercih edilir. Göz kenarları siyahtır.
Kulaklar: Orta ebatlı. Üçgen şeklinde, uçları yuvarlakça. Kulaklar yanaklara doğru düşük. Köpek dikkat kesildiğinde daha üstte konumlanır. Kulağı kesik köpekler de (izin verilen yerlerde) kesik olmayanlar gibi değerlendirilir.
BOYUN: Hafif kavisli, güçlü ve kaslıdır. Uzunluğu yaklaşık olarak kafa uzunluğuna eşittir. Çok hafif gerdan olabilir. Boynunu dik pozisyonda taşımaz.
GÖVDE: Güçlü ve kaslı; dar yapıda değildir.
Üst çizgi: Bel bölgesinde hafif yükselen bir kavise sahiptir. Sağrı, omuz yüksekliğinden biraz daha yüksektir.
Omuz: Güçlü, hafif belirgin
Sırt: Orta uzunlukta, güçlü, kaslı yapıda.
Bel: Hafif kavisli
Sağrı: Orta uzunlukta, kaslı, bele iyi bağlantıda. 25-30 derece eğime sahip.
Göğüs: Derin,dirseklere kadar uzanır. Kaburgalar iyi örülü. Göğüs kafesi bele doğru uzunca.
Alt çizgi ve Karın: Karın hafifçe içe çekik.
KUYRUK: Topuk hizasından biraz daha aşağı inecek kadar uzundur. Kuyruğun üst çizgisi sağrının devamı gibidir. Rahatken düşük olarak ancak ucu kıvrık olarak taşır; dikkat halinde özellikle erkekler yüksekte, sırtın üstünde kıvrık olarak taşır.
BACAKLARÖN BACAKLAR:
Genel Görünüş: Bacaklar uygun aralıkta, düz, iyi kemik yapısında, iyi uzunlukta.
Omuz: İyi kaslı, eğimli
Üst Kol: Kaslı ve güçlü olmalı. Gövdeye sıkı konumlu
Dirsek: Her iki yana yakın konumlu ve serbest harekete izin veren yapıda
Alt kol: Gövde ile uyumlu uzunlukta, güçlü ve düz kemik yapısı
Üst Bilek: Güçlü
Bilek: Güçlü,yandan bakıldığında hafif eğimli
Patiler: Güçlü yapıda. Kalın tabanlı. Patiler kavislidir. Tırnaklar kısa ve tercihen siyahtır.
ARKA BACAKLAR:
Genel Görünüş: Güçlü ancak haddinden fazla kasla dolu değildir. Arkadan bakıldığında dikey olarak düz bir görüntüsü vardır.
Baldır: Uzun
Diz: Uygun açılı
Alt Baldır: Kaslı ve güçlü. Orta açılı. Arka ayaklar birbirlerine paralel konumlanır.
Topuk: Sıkı ve geniş. Uygun açılı.
Arka Bilekler: İyi gelişmiş, orta uzunlukta ve yere dikey durur.
Arka Patiler: Güçlü ve kalın tabanlı. Patiler kavislidir. Tırnaklar kısa ve tercihen siyahtır. Arka ayakta mahmuz görülebilir.
HAREKET: Irka has belirgin bir yürüyüşü vardır. Kafa çizgisi ve boyun yürürken aynı hizadadır. Dengeli, rahat ve uzun adımlara sahiptir. Güçlü bir şekilde etrafı gözlemlediği hissi verir. Yavaş harekette rahvan yürüyüş kabul edilebilir.
DERİ: Orta kalınlıkta. Kafa ve gövdeye sıkıca yapışıktır. Hafif gerdan tölere edilir. Derinin rengi tüy rengine göre değişebilir ancak mutlaka pigmentli olmalıdır.
TÜY: 3-7 cm uzunlukta. Kalın ve sert koruma tüyü ve yoğun alt tüy. Tüy uzunluğu iklim şartlarına göre değişebilir. Boyunda, omuzda ve baldırlarda daha kalın ve uzundur.
RENK: Tüm gövde tek renk olmalıdır. Açık kremden kurt grisine kadar olabilir. Göğüste beyaz veya krem rengi 10 cm’i geçmediği sürece hata olarak kabul edilmez. Boynun iç tarafında beyazlık tercih edilmez. Pati ve ayaklarda beyazlık görülebilir; az beyaz olması tercih edilir. Siyah maske zorunludur. Maske somağı kapsar ve kafatasında daha açık renktir. Kulaklar koyudur. Kuyruğun üçte bir veya yarısında siyah çizgi bulunabilir. Kuyruk ucunda beyazlık kabul edilebilir.
EBATLAR:
Omuz Yüksekliği: Erkekler 72-78 cm +/-2 cm töleransla Dişiler 65-73 cm +/-2 cm töleransla
Ağırlık: Erkekler 48-60 kg Dişiler 40-50 kg
HATALAR: Standartta belirtilenden farklı olan her nokta hatadır. Hatanın derecesi hatanın seviyesiyle doğrudan bağlantılıdır.
CİDDİ HATALAR: Kafatasının genişliğinin uzunluğundan daha fazla olması
Kare gövde Düz sırt çizgisi veya omuz yüksekliğinden daha alçak sağrı İş kondisyonuna göre çok hafif veya ağır yapıda olması. Tipik olmayan kuyruk, ensede beyazlık, somakta ve/veya maskede beyaz çizgi
DİSKALİFİYE HATALARI: Agresif veya aşırı çekingen köpekle, fiziksel ve davranış olarak anormallik gösteren her köpek diskalifiye edilir
Tipik olmayan örnek: Üst ön kesici dişlerin alt kesici dişlerle temas etmeyecek kadar önde olması. Alt çenenin üst ön dişlerle temas etmeyecek kadar önde olması. Çok kısa somak (kafanın üçte biri). Çok kısa ve düz tüy, alt kürkün olmaması. Somakta maskenin olmaması. Kahve rengi burun veya pigmentasyon. Farklı renkte göz.