Farkındalık oluşturmak, markalaşmak ve Türk mutfağının sağlıklı, geleneksel ve atıksız özelliklerini yurtiçi ve yurtdışında vurgulamak, bilinirliğini, sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla Türk mutfağı Haftası'nın üçüncüsü bu yıl 21- 27 Mayıs 2024 tarihleri arasında Sivas'ta da çeşitli etkinliklerle kutlanacak.
Konu hakkında açıklamada bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürü Aziz Erdoğan, "Cumhurbaşkanlığı ve Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayelerinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ile hazırlanan "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" kitabından hareketle hayata geçirilen Türk Mutfağı Haftası, 2022 yılından itibaren ülkemizde ve dış temsilciliklerimiz aracılığıyla tüm dünyada dikkat çekecek düzeydeki etkinliklerle kutlanmaktadır.
Farkındalık oluşturmak, markalaşmak ve Türk mutfağının sağlıklı, geleneksel ve atıksız özelliklerini yurtiçi ve yurtdışında vurgulamak, bilinirliğini, sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla Türk Mutfağı Haftası'nın üçüncüsü bu yıl 21- 27 Mayıs 2024 tarihleri arasında kutlayacağız.
Bu yıl Türk Mutfağında yöresel kahvaltıyı ön plana çıkarıyoruz. Sivas kahvaltılıkları zengin bir mutfağa sahiptir. Bunlardan bazıları çörek, katmer, kazan simidi, yağlama, saç katmeri, kömbe,yarımca börek, peynir, kelle, pöçtür. Zara balını, Altınyayla tomasını, Divriği kaymağını, İmranlı dorak peynirini unutmamak lazım. Sivas geniş bir çoğrafyaya eşsiz bir yemek kültününe sahiptir. Sivaslı özel misafirine güzel bir ifade kullanır. Gardaş, kelle kırdırıyım, etli ekmek döktürüyüm, ayakkabını boyatıyım, hamama götürüyüm. Hiçbir bölgede bu kadar samimi bir ifadeye rastlamak mümkün değildir.
Sivas mutfağı, sadece lezzetli yemeklerden ibaret değildir. Sivaslının hem yüreği hem sofrası eşine, dostuna açıktır. Sofralarımız aynı zamanda paylaşmanın, dayanışmanın sembolüdür. Sofralarımız, dostlukların pekiştiği, aile bağlarının güçlendiği alanlardır. Bu nedenle, Türk Mutfağı Haftası’nı kutlarken, sadece yemekleri değil, aynı zamanda bu yemeklerin etrafında oluşan sosyal ve kültürel değerleri de kutlamış oluyoruz.
Bu etkinlikler sayesinde, asırlık lezzetlerimizi genç nesillerimize aktarıyoruz. Yemek kültürümüzü yaşatmak ve bu konuda farkındalık oluşturmak adına önümüzdeki üç gün boyunca Sivas Halk Eğitimi Merkezimizde yemek yarışmaları yapacağız. Şehrimizin lezzetlerini mahir ellere bırakacağız. Cumartesi günü Buruciye Medresesi önünde dereceye giren yetenekli ellerimizi ödüllendireceğiz.
Türk Mutfağı Haftası’nda Sivasımızın geleneksel lezzetleri geniş kitlelere tanıtarak gastronomimizi canlandırmayı amaçlıyoruz.
Hafta kapsamında Valiliğimiz öncülüğünde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün koordinasyonunda Sivas Belediyesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Milli Eğitim Müdürlüğü, Buruciye A.Ş., Kültür A.Ş., Ticaret ve Sanayi Odası, SESOB, Lokantacılar ve Kebapçılar Esnaf Odası, Ticaret Borsası, TÜRES, Sivas Aşçılar Derneği ve diğer sektör paydaşlarıyla özellikle şehrimize ait yemek kültürünün geliştirilmesi, Sivas mutfağının ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtılması amacıyla çeşitli etkinlikler planlanmıştır. Tasarruf tedbirleri de dikkate alınarak hazırlanan programda mutfağımızın sağlıklı, geleneksel ve atıksız yönüne vurgu yapılmış ve ilimizin Coğrafi İşaret almış ürünlerinin tanıtımına öncelik verilmiştir." dedi.
Bülten Haber