Sivas Turizmi her geçen gün gelişiyor. Hızlı trenle başlayan hareketlilik devam ediyor. 4 Eylül haftasında Sivas’a gelmek isteyenler için ulaşım araçlarında bilet bulunmuyor. Otellerin doluluk oranı yüzde doksanın üzerinde, misafirhanelerde ve öğretmenevinde dahi yer bulunmuyor, bir buçuk aydır şehir dışından gelenler otel bulmakta zorlanıyor. Yurt dışından ve yurt içinden gelenlerle şehirde yoğun bir hareketlilik yaşanıyor. Akşamın geç saatlerine kadar şehir meydanında insanlar alışveriş yapıyor; açık bulunan çay bahçelerini, yiyecek içecek mekanlarını dolduruyor. İnanç, tarih, doğa, gastro, sağlık turizmine yönelik zengin bir içeriğe sahip Sivas her geçen gün daha fazla ziyaretçiyi ağırlıyor.
Sivas Valiliği, Sivas turizminin gelişmesi adına yapılan çalışmalara destek vermektedir. Hafik ve Zara gölünün etrafına farklı destinasyon çalışmaları yapmakta ve yatırımcılar yardımcı olmaktadır.
Sivas gastronomisiyle dikkat çekiyor.
Sivas köftesi, Sivas döneri, Sivas etli ekmeği aranan yiyecekler arasında. Ünü şehir dışına yayılan, sosyal medya mecralarında boy gösteren gurmeler, şefler ve influencerler sokak yiyecekleri, kelle, katmer gibi birçok yiyeceği tanıtmaktadır. Sivas’ta ünlenen ve şehir dışından tost yemek için gelinen mekanlar dikkat çekmekte. Sabahın erken saatlerinde kelle, pöç, paça ve işkembe salonları dolup taşmakta. Pide fırınları mesaiye katmer ve çörek yaparak başlamaktadır.
Nitelikle turistler çoğrafi işaretli ürünleri araştırarak gelmektedir. Yirmiye yakın gastronomi ürünü Sivas merkezde ve ilçelerde aranmaktadır. Etli ekmek ve döner yemek için Ulaş’a, Alatlı pilavı yemek için Divriği’ye, Tonuş köfte için Altınyayla’ya gidenler bulunmaktadır.
Divriği En İyi Turizm Köyü Olma Yolunda
Sivas Kültür ve Turizm Müdürlüğünden aldığımız bilgiye göre; Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü turizmi kırsal kalkınma, dönüşüm ve toplum refahı için pozitif bir güç haline getirme hedefi ile her yıl Turizm köyü seçmektedir. 2024 yılında “BMDTÖ En İyi Turizm Köyü" başvurusuna Sivas’tan Divriği aday gösterilmiştir. Atmış aday arasında ilk beşe giren Divriği, 2024 yılı UNWTO tarafından dünyanın “En İyi Turizm Köyleri”nden biri olmak için en güçlü adaylardandır.
Unesco’nun 40 yıl önce tescillediği ve kültürel miras listesine Türkiye’den giren ilk eserlerden biri Divriği Ulucami ve Darüşşifası güzel bir restorasyondan geçti. Divriği; konakları, tarihi çarşısı ve gastronomisi ile dikkat çekmeye devam ediyor. Her gün yüzlerce kişinin ziyaret ettiği Divriği, yeni bir destinasyon merkezi olmakta; yerli ve yabancı turistlerce tercih edilen mekanlar arasındadır. İç turizmi hareketlendirmek, çeşitlendirmek ve desteklemek için Kültür A.Ş ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü alternatif çalışmalar yapmaktadır. Acentalarla görüşüp Sivas’ı programlarına almalarını sağlamakta, yurt içi ve yurt dışı acentalarını Sivas’a davet ederek ortak çalışma zeminleri aramaktadır. Raybüsün ve ulaşımın yetersiz kaldığı yerlerde Divriğiye ulaşımın sağlanması için acentalarla görüşerek ek seferler ve geziler düzenlenmesine yardımcı olmaktadır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Festivallere Maddi Destek Sağlıyor
Her yaz ayında Sivas’ta Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, birçok firma ve kişinin maddi destek sağladığı birçok festival düzenlenmektedir. Sızır Gilaburu Festivali, Zara Bal ve Kültür Festivali, Zara Şerefiye Dernekler Federasyonu Kültür Festivali, Akıncılar Kavun ve Kültür Festivali, Koyulhisar Domates ve Bal Festivali… Bu festivaller ilçelerimiz ve hemşerilerimizce ilgi görmekte ve desteklenmektedir.
Talebimiz her alandaki turizmi canlı tutarak, birlikte ve beraberce çalışarak Sivas’ı, UNESCO’nun kültürel çeşitlilik ideallerini destekleyen UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına girmesini sağlamak olmalıdır. Bu konuda bütün paydaşları işbirliği içinde ortak çalışmaya davet ediyoruz. Çünkü Sivas hepimizin…
Melih Gezegen