1952 yılına yapımı tamamlanan Sivas Demir Yolu Hastanesi, 1954 yılında demiryolu çalışanlarına sağlık hizmeti vermeye başladı. 95 yatak sayısıyla Sivas’ta önemli bir sağlık hizmeti gerçekleştiriyordu. Sivas Garı, Sivas Lojmanları yapısı içerisinde bulunan Hastane, 1990’lı yıllarda boş kalmış, 2002-2010 yıllarında Sağlık Bakanlığı tarafından poliklinik hizmeti vermeye devam ettirilmişti. 2011-2012 yıllarında yapılan onarımla birlikte Sağlık İl Müdürlüğü sağlık merkezi olarak kullanılırken, şu anda Numune Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi ve Kadıburhanettin Aile Sağlık Merkezi olarak hizmet veriyor.
Şehrin diğer yerinde Sivas Numune Hastanesi ile birlikte bu şehre hizmet veren hastanelerden birisi olan Sivas Demir Yolu Hastanesi, yıkılan Sivas Numune Hastanesi kültür varlığından yoksun olarak tek başına güzelliğiyle büyüleyerek sağlık alanında hizmet vermeye devam ediyor.
Sivaslılar için ayrı bir öneme sahip olan Sivas Demir Yolu Hastanesi hakkında açıklamada bulunan çevre sakinleri, “Yeşil alan içinde Sivas’a ayrı bir güzellik katıyor. Sivaslılar olarak bu hastanemizin devamlı olarak sağlık hizmetlerinde kullanılmasını, atıl vaziyette tutulmamasını istiyoruz. Kısa süreli de olsa bazen boş kalan bu hastanemizin terkedilmiş hali içimizi sızlatıyordu. Bu hastane de mutlaka her Sivaslının bir anısı var” dediler.
BİNANIN MİMARİ YAPISI DA İLGİNÇ
Doğu-batı doğrultusunda uzanan dikdörtgen planlı ana kütle ile yapıya hangi tarihlerde eklendiği belirlenemeyen, kuzey doğrultuda koridorlarla bağlanan bölümlerden oluşan yapı bloğu, bodrum, zemin ve birinci kattan oluşmaktadır. Diğer katlar benzer plan düzenine sahip olup, bodrum ve çatı katına ulaşım, giriş holünün kuzeydoğu kısmında yer alan bir merdiven kovası içerisindeki ikinci merdiven ile sağlanmaktadır. Balkonlar ve çatı pencereleri ana kütlenin giriş cephesine hareket katan önemli detaylardır.
Betonarme iskelet sistemle inşa edilmiş olan yapı, özgün plan şeması ve cephe kurgusunu büyük ölçüde korumuştur. Sivas merkezine yakın bir konumda yer alan yapının geniş bahçesi, Sivas kimliğine katkı sağlayan bir yeşil alan niteliğindedir. İçinde bulunduğu yerleşkedeki yapılar ile benzer bir mimari karakter taşıyan yapı, çevresiyle bir bütünlük oluşturuyor.
Abdullah Alkan