Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, TBMM AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Sivas Milletvekilleri Hakan Aksu, Rukiye Toy ve il protokolü katıldı.
Bakan Abdulkadir Uraloğlu: Tüm Bojiler Sivas'ta Üretilecek
Demiryolu ulaşım ağını geliştirirken yeni teknolojilerle donatılmış yerli demiryolu sanayisini geliştirmeyi de amaç edindiklerini anlatan Bakan Uraloğlu, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan 2019 yılındaki bir Sivas ziyaretinde ‘TÜRASAŞ'ı inadına büyüteceğiz’ demişti. Biz de onun sözünü yerde bırakmadık ve TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürlüğüne 74 yıl aradan sonra ilk kez bir fabrika kazandırarak ve TÜRASAŞ Boji fabrikasının açılışını gerçekleştireceğiz" dedi.
Bakan Uraloğlu, Ankara - Sivas Yüksek Hızlı Tren hattının açıldığı günden bu yana yaklaşık 900 bin yolcu taşındığını kaydetti.
Uraloğlu, üretimde demiryolu araçlarını ve sanayisini geri bırakmadıklarını söyleyerek Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak hayata geçirdikleri tüm projelerde yerlilik ve millilik hususlarını ön planda tuttuklarını kaydetti. Bakan Uraloğlu, "Ülkemizde demiryolu ulaşım ağımızı geliştirirken bir diğer hedefimiz de dünyadaki gelişmeleri takip etmek ve yeni teknolojilerle donatılmış yerli demiryolu sanayisini geliştirmekti. Bu noktada demiryolu ağımızın gelişimindeki tüm başarıları yine aynı dönemde gelişen yerli ve milli demiryolu endüstrimiz ile de adeta taçlandırdık. TÜRASAŞ'ı, Orta Doğu'nun en büyük raylı sistem araç üreticilerinden birine dönüştürdük. Bugüne kadar geldiğimiz süreçte uluslararası standartlarda Yeni nesil lokomotifler, dizel ve elektrikli tren setleri, yolcu vagonları, yük vagonları, Cer konvertörü, Cer motoru, dizel motor, Tren Kontrol Yönetim Sistemi gibi ana, kritik ve alt ürünleri kendimiz üretiyoruz" dedi.
Uraloğlu, demiryolu araçlarının en önemli bileşeni olan boji üretimi için TÜRASAŞ Boji Fabrikası'nın açılışının gerçekleştirilmesinin demiryolu sanayisinin gelişimi adına çok büyük bir adım olduğunu söyleyerek, "Ülkemizin en modern ve en büyük kapasiteli boji üretim fabrikasını Sivas’ta inşa etmiş olduk. Yeni fabrikamızda 10 bin 500 metrekare kapalı alanda Avrupa standartlarında üretim yapacağız. Artık, yıllık 1500 adet olan üretim kapasitesini, 4 bin 600 adete çıkardık. Yıllık 9 bin 200 adet tekerlek takımı üreteceğiz. Sektörün dışa bağımlılığını azaltarak, yerlilik oranı yükselteceğiz" dedi.
Demiryolu ile yük ve yolcu taşımacılığında kullanılan her türlü aracın ihtiyacı olan bojilerin bu fabrikada üretileceğini vurgulayan Bakan Uraloğlu, boji üretim fabrikasının Sivas ekonomisi başta olmak üzere ülke ekonomisine de önemli katkı sunacağını söyledi.
Bakan Uraloğlu, fabrikada istihdamın edilecek olan 250 yeni personelin 110'unun ise şimdiden işbaşı yaptığını duyurarak diğer personellerin de en kısa zamanda işbaşı yapacağını açıkladı. Uraloğlu, personel sayısının 500'e çıkacağının da altını çizdi.
Bakan Uraloğlu, 2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programına giren iki yeni projelerinin bulunduğunu bildirdi.
Söz konusu iki projenin UAIS Tipi Askeri Araç Taşıma vagonu ve Tır Dorsesi Taşıma vagonu olduğunu kaydeden Uraloğlu, "Sizlere bir müjdemiz daha var. UAIS Tipi Askeri Araç Taşıma vagonu ve Tır Dorsesi Taşıma vagonu üretimleri de TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürlüğümüzde yapılacaktır. Canı gönülden inanıyorum ki TÜRASAŞ marka değeri altında Sivas Bölge Müdürlüğü her geçen yıl kapasitesini ve iş çeşitliliğini artırarak Yük Vagonu üretimi, onarımı, boji ve tekerlek üretimiyle demiryolu sektörünün parlayan yıldızı haline gelecektir" diye konuştu.
-Vali Yılmaz Şimşek: Sivas Demiryolu Noktasında Öne Çıkan Bir İl Olacak
Vali Yılmaz Şimşek ise, gelişmiş ülkelerde kalkınmanın lokomotifi olarak kabul edilen demiryollarına siyasi, iktisadi ve coğrafi şartlar nedeniyle büyük önem verildiğini söyledi.
Ülkemizde de son yıllarda büyük bir gelişme gösteren demiryolu sektörüne Sivas'ın Yeni Nesil Milli Yük Vagonu, Yüksek Hızlı Tren ve son olarak Boji Fabrikası ile katkı sağladığını kaydeden Vali Şimşek, "Hâlihazırda Sivas ili demiryolunda tam bir kavşak noktada bulunmakta, sanayisinin büyük çoğunluğu da bu sektöre hizmet vermektedir. Cumhuriyetimizin ilk yıllarında ilimize kazandırılan ve her yıl kendini yenileyerek günümüzde de önemli çalışmalara imza atan TÜRASAŞ, Sivas'ın gelişmesi ve demiryolu sanayi alanında güçlenmesine vesile olan bir fabrikamızdır. 1961'de ülkemizin ilk buharlı lokomotifi Bozkurt'u, tamamen yerli imkânlarla üreten fabrika, günümüzde ise Yeni Nesil Milli Yük Vagonu üretimi ile adından sıkça söz ettirmiştir. Bu gelişmelerin akabinde bugün de Türkiye'nin en büyük boji fabrikasının ilimizde hizmete girmesinden büyük bir mutluluk duyuyoruz" dedi.
"Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın “TÜRASAŞ'ı inadına büyüteceğiz” şeklindeki açıklamaları ve son yıllardaki bu değişim ve gelişim süreci hiç kuşku yok ki Sivas'a verilen değeri de gözler önüne sermektedir" diye Vali Şimşek sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu ilgi ve TÜRASAŞ'ta yaşanan gelişim elbette ki demiryolu sektörünün farklı kulvarlarına da yansımış, hâlihazırda Cazibe Merkezi Demirağ Organize Sanayi Bölgemizde özel müteşebbisler eliyle de sektöre yönelik üretimler gerçekleştirilmeye başlanmıştır. İnanıyorum ki bugün burada açılan boji fabrikası da raylı sistem taşımacılığının yerli kaynaklarla gelişimine büyük katkıda bulunacaktır. İnşallah bu sektöre yönelik tesisler artacak, Sivas ili demiryolu noktasında ülkemizde ve dünyada öne çıkan bir il olarak adından sıkça söz ettirecek, gelişimini ve değişimini sürdürecektir. Açılışı yapılan bu büyük yatırımın ülkemize, milletimize, Sivas'ımıza hayırlı olmasını diliyorum."
Konuşmaların ardından katılımcılar; yılda 4 bin 500 boji üretilecek fabrikada incelemelerde bulundu.
Bahar Hızar
EKONOMİ
Yayınlanma: 14 Mart 2024 - 13:35
Güncelleme: 14 Mart 2024 - 17:33
Tüm bojiler Sivas'ta üretilecek
Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi AŞ (TÜRASAŞ) Sivas Bölge Müdürlüğü bünyesinde kurulan Türkiye'nin en modern ve en büyük boji fabrikası, düzenlenen törenle hizmete açıldı.
EKONOMİ
14 Mart 2024 - 13:35
Güncelleme: 14 Mart 2024 - 17:33