TEMMUZ VE DOLAR

"Dolar bozdurunca ne olur?" sorusunun ekonomiye dayalı bir cevabı yok. Aldığımız cevap ?yani söylem- üç aşağı beş yukarı şöyle: Doların varsa bozdur, gerisine karışma! Böylece vatanî görevlerini yerine getirmiş, tribündeki yerlerini muhafaza etmiş oluyorlar.
? Abe yiğido, kadanı alsın olsa bozdurmaz mıyım? 
İktisat bilmeyene karmaşık gelebilir ama çok basit mekanizmaları da vardır ve bilmek gerekir. Bunlar, okuryazar olduğu farz edilen birinin anlayabileceği şeylerdir. Ama istersen yine de sana bir "pehlivan muskası" yazayım. Faydası olur mu? Bilemem ama güreş tutmayı bilmiyorsan tuş olmasan da sayıyla mağlup olursun. Yeni güreş tarzı karakucak değil; salto attın bir puan, arkaya dolandın bir puan daha. Köprü işi daha acayip? Köprüde rakibi birkaç saniye tutan üç puanı götürür. Sen daha ısınmadan hakem rakibin elini havaya kaldırır.
"Ben demiştim!" diye başlamak; evet, şu günde çiğlik olur. Ama işin başka bir yanı da şu: "Ben demiştim!" deme hakkına sahip uzmanların fikirleri "görünen köy" türünden, bazıları da benim sarf ettiğim türden harc-ı âlem sözlerdi. Bunları icra makamları, bürokratlar, teknokratlar da biliyor olmalılar. İşte zorlandığım nokta bu! On küsur yıl sonra "bozuk düzen"den hesap soracağım demek, biraz kırıcı olmuyor mu? Kriz var. Evet, taarruz altındayız ve hedef Türkiye´dir. Şiddeti Bülent Ecevit-Necdet Sezer krizi kadar olmaz, çünkü iktidar problemi yok ve halk psikolojik açıdan daha dayanıklı. Neticede ise, azdan az gidecektir çoktan çok. ?Politik iktisat?ın işleyişindeki iç ve dış faktörlerin doğrudan doğruya köklerine inilmedikçe; bir kriz atlatılır, benzer şartlarda yenisi çıkar.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu rakamlarına göre: Haziran 2017-Haziran 2018 dönemini kapsayan bir yıllık dönemde vatandaş, son 1 yılda elindeki döviz mevduatını 102,2 milyar dolardan 95,1 milyar dolara indirmiş. Yani tam 7,1 milyar dolar bozdurmuş. Şirketler ise döviz borçlusu olduğu için kurdaki artıştan çekinip döviz aldı ve elindeki döviz varlığını 67,8 milyardan 71,3 milyar dolara çıkardı. Bu rakamlar toplam döviz miktarını ve ?el değiştirme? seyrini izaha kâfi gelebilir.
Yatırım derken müteahhit akla geliyor, ekonomi derken de sıcak parayla dönen çark? Kamuda derebeyi zihniyetiyle devlet imkânını saçıp sıvayan kime dur dediniz? Kamu borcunun nereye gittiğini hiç soran oldu mu? Yığınlarca belediye ve kamu kurumu hiçbir iş yapmasa, inanın zarar etmezdik. Dağ başına dört yıldızlı otel yapıp, müşterisini nereden bulacağının hesabını yapmayan/yapamayan adamlar neredeler? Devlet, günümüzde özellikle ekonominin içindedir ve yatırım da yapar? Ancak, ?Tüyü bitmemiş yetim hakkını? gözetmeden tek kuruş bile harcamamalıdır. Kamudaki israf, göz yumulan bir israftır; rastgele bir iş değildir. Şöyle diyenler var: Böylece istihdam yaratılmış oluyor. Hayır, birilerine rant temin edilmiş oluyor; istihdam gideri devede kulaktır ve aldatmaya yöneliktir.
Sosyologlar bu işleyişe ?yapısal bozukluk? diyorlar. Bir an öyle diyelim ve bu yapısal bozukluklar bir araya gelince, dış saldırılar kolaylıkla hedefine ulaşabiliyor. Yine yardakçıları memnun edecek sözler söylemeyi beceremedim. ?Yapısal bozukluk? ise insan eseridir; insandan kopuk yapılaşma olmaz. Şöyle olsaydı meselâ: Aziz halkımın ekseriyeti, 102.000.000.000 doların büyükçe bir bölümünü anında bozdursaydı ve kostaklana kostaklana evlerine dönseydi, ne olurdu? Ne olacağını tahmin hakkınız baki ama kesinlikle kurtuluş reçetesine ihtiyacı olmayan bir millet ve milliyete sahip olduğumuzu göğsümüzü gere gere söylerdik. Olağanüstü bir sübjektif ?ahlakî- tercih olurdu. Objektif olan davranışları belirleyen ise piyasa şartlarıdır. Devletlû-halk arasındaki afaki ve enfüsi ilişkiye de girmek lazım tam burada ama şimdi kriz var, yakışıksız olur. Daha önce dile getirmeye gayret etmiştik ve o zamanlar kriz yoktu; dileyen bulur okur. Şu dolar bozdurma konusunu da çok basit bir şekilde izah eder.
Doları olan bozdurur mu? Bozdurabilir ama genellikle tasarrufunu artırdığını düşündüğü anda bozdurur. Harcar mı? Tasarrufunun hedefini tutturacak miktara ulaşmışsa harcayabilir. Tutturamamışsa, doları bozdurur, başka bir yatırım aracına yönelir. Rakamları büyük oranda etkilememiş gözüken sübjektif tercihleri kayıt dışı tutarsak, durumun böyle cereyan etmesi en yüksek ihtimaldir.
İyi niyetle dile getirildiğinden şüphem yok. ?15 Temmuz Ruhu? ile ABD´nin taarruzuyla zirve yapan krize karşı durmamız mümkün mü? Elbette mümkün ama o gün meydana yürüyenlerin çoğunluğunun tek sermayesi canlarıydı; ?$?dan yana kuvvetli olduklarını düşünmüyorum. Eğer öyle olsaydı: Döviz bürolarının önü aynı misil insanla dolardı.