Konu hakkında açıklamada bulunan Sivas Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, “2023 yılında uygun iklimsel koşullardan dolayı popülasyonu artmaya başlayan tarla faresi, 2024 yılında da aynı nedenden dolayı artışını devam etti. Bu zararlı ile mücadele yapılmadığı zaman bitkisel üretimde önemli ölçüde ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bu nedenle popülasyon sürekli takip edilerek zamanında ve Zirai Mücadele Teknik Talimatları doğrultusunda mücadele yapılmalıdır” dedi.
Toplu mücadele yapılmazsa mücadele yapılmayan alanlardan fareler bir süre sonra tekrar tarlaya gelecektir. Mücadele için İl ve İlçe Müdürlüklerimizden temin edilecek zehirli yemler kullanılabilir. Zehirli yemlerin ev, ahır gibi ortamlarda kullanılması insan ve hayvan sağlığı açısından çok tehlikeli olduğundan kesinlikle yasaktır.” şeklinde konuştu.
Bahar Hızar
73 KÖYDE EĞİTİM VERİLDİ
Bu konuda İl Müdürlüğü teknik elemanlarının Ocak ve Şubat aylarında 73 köyde 228 üreticiye ulaşarak konu hakkında eğitim verildiğini belirten Yıldız, “İlimiz genelinde 2023 yılı Ekim ayından 2024 yılı Mart ayına kadar 595 kg. zehirli buğdayla 11.900 da ekili alanda kimyasal mücadele gerçekleştirilmiştir. tarla faresi ile mücadelede en önemli husus toplu mücadele yapılmasıdır.