21 Haziran 2024 tarihli 'Köylüye 3 ay hapis cezası' haberinde geçen "Sivas'ın Başıbüyük ve Beypınar Köylerinde mera alanlarını işgal ederek tarım arazisi gibi kullanan vatandaşlara önce para, devamında hapis cezası verildi." konusu üzerine gazetemize açıklamada bulunan vatandaşlar, "Tarım arazileri ranta kurban verilirken buraları denetlemeyenler çiftçilere ne cezası uyguluyorlar. Üretim yapılıyor, o zaman kadastro belirlemesi şart" dediler.
Konu hakkında açıklamada bulunan köy sakinleri, "Tarım arazileri hobi bahçeleri adı altında ranta çevriliyor, tarım atadan dededen kalma kadastro hatası yeri sürdüğü için ceza yiyor. Pandemiden sonra insanların apartmanlarda hapis kalması sonrası ayakların toprağa basması gerektiği anlaşıldı. Bunu fırsata çeviren uyanıklar özellikle merkeze yakın belediye mücaviri tarlaları 3-5 kuruşa toplayıp muazzam bir rant elde etti. Merkez Bademkaya köyünde bir emlakçı vatandaşın 8 dönüm yerini 800 bin TL’ye alıyor, bunu 400 metrekarelik 20 parsele çeviriyor, sonra tanesini 200 bin TL’ye satıyor. Masraflar (tel örgü, kuyu, elektrik vb ) eline 2 milyon TL’den fazla kar kalıyor.
Bunu gören tarla sahibi emlakçıdan ilave istiyor. Emlakçı yanaşmayınca Tarım İl Müdürlüğü’ne şikayet ediyor ve emlakçıya 400 bin TL ceza kesiliyor. Ama geriye dönüş yok hobi bahçesi aktif. Bu hobi bahçelerinin en büyük sorun olduğu yer ise Sivas’ın içme suyu kaynağı olan Tavra’nın hemen üstü Tavra Boğazı Köyü, Karaçayır, Porsuk köyleri civarı merkeze olan yakınlığı nispeten düz bir yapısı ve hazine arazileri çokluğu nedeniyle hobi bahçesi simsarlarının gözdesi. Yeraltı suyu kirlendi mi temizlemesi çok zordur. Şehrin her yerinde bu kadar tarım arazisi talan edilirken, il idare kurulu ve tarım il müdürlüğü 1970’lerde tesis kadastrosu yapılırken yanlış yapılan atadan dededen kalma toprağı işleyen çiftçiye astronomik ceza vermekte üreticiyi cezalandırmaktadır. Bunu biraz açalım ülkemizde traktörle modern tarım 1980’lerde yaygınlaşmıştır. Önceleri öküz ile çit sürülmüş gübresizlikten tırpan veya oranla biçilirmiş. Evladı küçük veya askere giden yetiştiremeyince tarla sürülmeden kalırdı. Bunun sonucu yabani otlar ile kaplanırdı, yapılan kadastroda hele de garipsen tarla mera yazılırmış. Artık bu çarpıklığa son verilmeli yeniden kadastro yapılıp üreticinin yüzü güldürülmelidir." dediler.
2 milyon 720 bin 279 hektar alana sahip Sivas il topraklarının yüzde 41'ini tarıma elverişli arazi, yüzde 27'sini mera, yüzde 13'ünü orman ve fundalık, yüzde 19'unu da tarım dışı alanlar oluşturmaktadır. I-IV. sınıf tarım arazileri 986 bin 518 hektar olup, tarım genelde bu araziler üzerinde yapılmaktadır.
Musa Demir