Sivas’ın Hafik ilçesine bağlı Tuzhisar Köyünde yer alan Ermenilerden kalma kilise depo olarak kullanılıyor. Şahıslara ait olan bu alanın Sivas’ın inanç turizmine kazandırılması bekleniyor.
Toplumların geçmişine ayna tutan tarihi eserler, Sivas topraklarının her karışında yer alıyor. Sivas merkez ve ilçelerinde sayısız kültürün, medeniyetin ve dinin izlerine rastlamak mümkün. Özellikle önceden Ermeni yerleşimine sahip olan Sivas’ın Hafik ilçesi şehrin tarihi açısından oldukça önemli bir yere sahip.
Sivas kent merkezine 37 km uzaklıkta bulunan Hafik Tuzhisar köyünde yaklaşık 300 yıllık Ermeni kilisesi yer alıyor. Zamanında Ermeni cemaatinin merkezliğini yapan bu köyde yer alan önemli kilise, şahıslar tarafından satın alınmış durumda. Kilisenin iç kısmı sahipleri tarafından depo olarak kullanılıyor. Zaman zaman köyü ziyarete gelen Ermeni vatandaşlar kilisenin bu halde olmasına kayıtsız kalamıyor.
Sivas’ın inanç turizmi açısından oldukça önemli bir yere sahip olan bu alanın hissedarları tarafından satın alınarak günümüze kazandırılması bekleniyor.
TUZHİSAR KİLİSESİ, MANASTIRI
Söz konusu kilise 13,70X20,20 Metre ölçülerinde olup, tamamen kesme taştan inşa edilmiştir. 1,40 Metre kalınlığında beden duvarına sahip olan, dikdörtgen yapılı binanın üzerini örten beşik tonozlardan kesme taşlardan inşa edilmiş olup, toprak üzeri oluklu kiremitle kaplıdır. Doğu ve Batı yönünde uzunlamasına dikdörtgen planlı olan yapıya batı yönündeki daire kesitli kemere sahip 1,80 Metre açıklığında bir kapı ile asıl ibadet yerine girilmektedir. Kapı kemeri iki dış yanında yarım daire profilli olup, sütun başlığı biçimi ile dikdörtgen çerçeve içine alınmıştır. Bu cephede üst üç adet dikdörtgen çerçeveli demir parmaklıklı pencere bulunmaktadır. Sadece batı cephesindeki duvarda çatlamalar meydana gelmiştir. Cephe üstte kırba bir çatı ile son bulmaktadır. Ahşap çift kanatlı kapı ile içeri girilmektedir. Ortada 6,50 Metre ölçüsünde bir orta sahan yanlarda 3,70 Metre ölçüsünde iki yan sahan bulunmaktadır. Doğuya doğru silindirik gövdeli 1,85 Metre çevresinde üçer sütunları birbirlerine bağlayan sivri kemerler sahanları meydana getirmiştir. Bu sütunlar kara kaideli olup, birbirlerine demir gergilerle bağlanmıştır. Ayrıca 4 ana yöndeki beden duvarlarında söz konusu sütunların karşıtına gelen yerlere gömülmüş yarım silindirik biçimde sütunlarla desteklenmiştir.