Yaz sıcaklarının son günlerine yaklaşınca yöresel lezzetin adı Tarhana kurutulmaya başlandı. Tarhananın tarihsel sürecini ve rivayetleri biliyor muydunuz? İşte detaylar.
Tarihi Osmanlı devleti ve Selçuklu İmparatorluğundan daha eski dönemlere kadar uzanan tarhana ile ilgili iki rivayette bulunduğu belirtiliyor. İlk rivayet tarhananın kökeni Farsça terhane şekli ile örnek gösterilirken bir diğeri ise Padişah Yavuz Sultan Selim Hanın veziri ile birlikte kılık değiştirerek, soğuk bir Ramazan ayında halkın arasına karışıp halkın sorunlarını sıkıntılarını gözüyle görmek istemesi ardından, iftar vaktine saatler kala, durumu iyi olmayan dar gelirli bir sokaktan geçmek istemesi ve ezan ilk kimin evinin önünden geçerken okunursa o evde iftar açmak istemesidir. Ezan okununca bir evin önünden geçen, Yavuz Sultan Selim Han ve o esnada evde yaşlı bir nine Yavuz sultan Selim Han Hazretlerine seslenir ve iftara davet eder. Davet edildiği sofrada da yalnızca tarhana çorbası ve ekmek vardır. Çorbayı çok beğenen Yavuz Sultan Selim, yaşlı kadına çorbayı sorduğunda ise yaşlı kadın dar hane çorbası sultanım demiştir. Darhane dilden dile yayılarak Anadolu’da tarhana adını almıştır. Bazı yerlerde ise daha da kısaltarak tarana adını almıştır. Günümüze kadar ulaşan bu lezzet artık her evde şifa niyetine yapılmakta.
Kışın şifası olarak bilinen tarhana içerisinde pek çok vitamin ve protein barındırması ile biliniyor. Peribiyotik güç kaynağı sağlayan tarhana; Bağışıklık güçlendirmesi, enerji vererek yorgunluk alması, sindirim sistemine iyi gelmesi, kolesterolü düşürmesi, toksinleri atarak gribin önüne geçmesi, beyin ve cilt, saç sağlığına iyi gelmesiyle tanımlanıyor.
ÖZEL HABER
Yayınlanma: 09 Eylül 2023 - 17:34
Tarhana Dönemi Başladı! Rivayetleri Biliyor muydunuz?
Yaz sıcaklarının son günlerine yaklaşınca yöresel lezzetin adı Tarhana kurutulmaya başlandı
ÖZEL HABER
09 Eylül 2023 - 17:34