Eylül, yazın sıcak günlerine veda ederken sonbaharın renk cümbüşüyle gözlerimizi şenlendirdiği, sıcak ve samimi bir aydır. Ağaçların yaprakları sarıya, turuncuya ve kırmızıya bürünürken, marketlerde ve pazar tezgahlarında birbirinden lezzetli meyve ve sebzelerle karşılaşırız. Peki, sonbaharda Sivas’ta sağlıklı beslenmek için ne tüketilmeli, sofralarımızda neler olmalı?
Konu hakkında Bizim Sivas’a açıklamada bulunan Dyt Aleyna Aysun İlkörücü, “Elma ve armut, sonbaharın taptaze ikramları olarak sofralarımızı süsler; yüksek lif içerikleri sayesinde sindirim sistemimizi desteklerken, kan şekerini dengelemeye de yardımcı olurlar. Ayrıca, elmanın içerdiği antioksidanlar, kalp sağlığımızı korumaya katkıda bulunur” dedi.
Başka hangi gıdalar?
Elmanın yanısıra önemli olan meyveler ve faydalarından bahseden Dyt Aleyna Aysun İlkörücü, “Elmanın yanında nar içerdiği güçlü antioksidanlarıyla kalbimizi korurken, kanser riskini azaltan faydalı vitaminler içerir. Tatlı incirler, zengin kalsiyum ve potasyum içeriği ile kemik sağlığımıza önemli katkılar sağlarken, aynı zamanda doğal bir tatlı olarak da keyifle tüketilir.
Normal zamanlarda çok tüketim alanı bulamayan kızılcık meyvesi, bu mevsimlerde idrar yolu sağlığına yardımcı olur bunun yanı sıra, C vitamini ve lif açısından zengin yapısıyla bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Üzüm ise hem tatlı bir atıştırmalık olarak hem de enerji vererek kan basıncını dengelerken, kalp sağlığını destekleyen flavonoidler barındırır. Ayva ise C vitamini açısından zengin olup, sindirim sistemine iyi gelirken, bağışıklığımızı güçlendiren önemli bir meyvedir” dedi.
Ve sebzeler
Meyvelerin yanısıra sebze tüketiminde ön planda olanlara dikkat çeken İlkörücü, “Sebzeler de sonbaharın bize sunduğu harika nimetlerdir. Brokoli, bağışıklık sistemini güçlendirirken, içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde kanserle mücadele eden bileşenler barındırır. Havuç, göz sağlığımız için faydalı beta karoten içerirken, düzenli tüketimi cilt sağlığımıza da olumlu etkiler bırakır.
Kabak, lif ve vitamin kaynağı olarak sofralarımıza renk katar; içerdiği antioksidanlarla da bağışıklık sistemini destekler. Kırmızı biber ise C vitamini deposu olarak vücut direncimizi artırırken, ayrıca içeriğindeki kapsaisin(8-metil-N-vanilil-6-nonenamid) sayesinde metabolizmayı hızlandırır. Sonbahar, aynı zamanda çeşitli yeşil yapraklı sebzelerin de mevsimidir; ıspanak ve pazı gibi sebzeler, demir ve folat açısından zengin olup, enerji seviyemizi yükseltir.
Bu dönemde tüketilen meyve ve sebzelerin tazeliği hem sağlıklı bir beslenme için hem de lezzetli yemekler hazırlamak için büyük bir fırsat sunar. Sonbahar meyve ve sebzelerini beslenme rutininize ekleyerek hem sağlıklı hem de lezzetli bir deneyim yaşayabilirsiniz. Bu mevsimde taze meyve ve sebzeleri tüketmek hem sağlığımıza hem de yaşam kalitenize iyi gelecek; kışa hazırlık yaparken, diyetisyeniniz olarak doğanın sunduğu bu zenginliklerden en iyi şekilde yararlanmanızı tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.
Bahar Hızar