Sivaslı vatandaşların vazgeçilmezi olan kelle ve sakatat ürünlerinde sonbaharın gelmesi ve havaların soğuması ile rağbet arttı. Sivas’ta havaların soğumasıyla birlikte insan sağlığına faydası olan büyük ve küçükbaş hayvanların sakatatlarına ilgi artıyor.
Sivas’ta özellikle sabah saatlerinde ve kış aylarında vatandaşların tercih ettiği kelle ve sakatat, zengin vitamin ve mineral içeriği dolayısıyla "doğal antibiyotik" olarak da tanımlanıyor. Kelle, paça, ciğer, yürek, böbrek ve işkembe gibi sakatatlar müşteriler için özenle hazırlanıyor. Sabahın erken saatlerinde başlayan sakatat hazırlama telaşı, akşama kadar devam ediyor.
İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren ve uzun saatler tok tutma özelliğinde bir besin olarak bilindiğini aktaran kelle ustası ve satıcısı Ahmet Yıldırım, "Havaların soğumasıyla bizim işlerimizde de hareketlilik başlar. Kış aylarının gelmesiyle birlikte en çok tüketilen ürünlerimiz kelle paça ve pöç. Çünkü, bu ürünler düdüklüde pişirildiği zaman kemiğinden ayrılarak suyu ayrı faydası oluyor, etinin ayrı bir faydası oluyor. Bu pişirilen ürünün suyu daha çok vitaminli ve daha çok faydalı. Eti ise ayrı tüketiliyor. Pöç dediğimiz ürün dananın kuyruk kısmından çıkan bir bölümdür, daha çok lezzetli ve daha çok faydalıdır" dedi.
Sakatatın birçok rahatsızlıklara faydalı olduğunu anlatan Ahmet Yıldırım, "Sakatat Türkiye’de en güzel tutulan ürünlerden birisidir. Paça ve kelleye baktığımızda kış aylarında en çok tüketilen ürünler arasında. Tüm vücuda jel gibi yayılan bir besin kaynağı olduğu biliniyor. Sakatat deyince kış aylarında daha fazla tüketilen bu ürün, genel olarak da birçok üründen daha faydalı olarak görülür" şeklinde konuştu.
YAŞAM
Yayınlanma: 20 Ekim 2023 - 13:45
Sonbahar'da Kelle Ve Sakatata Rağbet Arttı
Sivaslı vatandaşların vazgeçilmezi olan kelle ve sakatat ürünlerinde sonbaharın gelmesi ve havaların soğuması ile rağbet arttı
YAŞAM
20 Ekim 2023 - 13:45