Türk arkeolog, dilbilimci ve Sümerolog muazzez İlmiye Çığ, sümer uygarlığı üzerine yaptığı araştırmalarla bilim dünyasında çığır açtı. Pazar günü hayatını kaybeden Çığ'ın vefatı, Kaynak Yayınları tarafından şu sözlerle duyuruldu:
"Türkiye'nin aydınlanma mücadelesinin yorulmak ve yaşlanmak bilmeyen değerli bilim kadını, son Sümer Kraliçesi, değerli yazarımız Muazzez İlmiye Çığ'ı kaybettik. Ailesinin, okurlarının ve ülkemizin başı sağ olsun."
1914 yılında, I. Dünya Savaşı’nın başlamasından birkaç hafta önce Bursa’da dünyaya gelen Çığ, Türkiye’ye göç etmiş Kırım Tatarı bir ailenin çocuğuydu. Eğitimine Çorum’da başlayan Çığ, 1926 yılında Bursa Kız Muallim Mektebi’ne girdi ve 1931’de mezun oldu. 1936 yılında Ankara Üniversitesi Hititoloji bölümünde başladığı yükseköğrenimini 1940 yılında tamamlayarak İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde çalışmaya başladı.
Sümer, Asur ve Hitit uygarlıkları üzerine uzmanlaşan Muazzez İlmiye Çığ, özellikle Sümer tabletlerinin çözümlenmesi ve yayınlanması alanında öncü çalışmalara imza attı. Sümer mitolojisi ve kültürüne dair bilgileri geniş kitlelere ulaştıran “Sümerlilerde Tufan, Tufan Hikayeleri ve Nuh Tufanı” adlı kitabı, bu alandaki en önemli eserlerinden biri oldu.
Laiklik ve kadın hakları savunucusu kimliğiyle de tanınan Çığ, bilimsel çalışmaları, yazıları ve kitaplarıyla Türkiye’nin aydınlanma mücadelesine eşsiz katkılar sundu. Sümer uygarlığına dair bilgilerin günümüze ulaşmasında emeği olan Muazzez İlmiye Çığ, tarihe adını altın harflerle yazdırdı.
Haber Merkezi
YAŞAM
Yayınlanma: 17 Kasım 2024 - 19:52
Son Sümer Kraliçesi Muazzez İlmiye Çığ'ın Hayatı ve Eserleri
Türk arkeolog, dilbilimci ve Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, Sümer uygarlığı üzerine yaptığı araştırmalarla bilim dünyasında çığır açtı. Deataylar Haberimizde
YAŞAM
17 Kasım 2024 - 19:52