Yozgat'ın Çekerek ilçesinde, Karniyol arısı ve Anadolu (Kılıç) arısının suni tohumlama yöntemi kullanılarak melezlenmesi sonucu elde edilen uysal (sokmayan) arı ırkı sayesinde lavanta diyarı ilçede tonlarca bal üretiliyor.
Çekerek'te Orman Genel Müdürlüğü ve Çekerek Belediyesi tarafından oluşturulan ve tek parselde dünyanın en büyük 'lavanta adası'nın mis kokulu lavantaları, ‘Akıllı Kovan ve Uysal Arı’ projesi ile bala dönüşüyor. Karniyol arısı ve Anadolu (Kılıç) arısının suni tohumlama yöntemi ile melezlenmesi sonucu ilçenin iklimine ve coğrafyasına uygun elde edilen uysal (sokmayan) arı ırkı, geliştirilen proje ile ilçede lavanta balı üretimine başlandı. Akıllı kovan ve uysal arı sistemi ile kovandan alınan 16 kilogramlık verim minimum 65 kilograma çıkartılırken, ilçe hem arı üretim merkezi hem de tonlarca bal üreten bereketli bir coğrafyaya dönüşecek.
Lavanta adasının balları, Çekerek Belediyesi tarafından kurulan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler İşleme Merkezi'nde paketlenip, ülkenin dört bir tarafına gönderilecek.
Çekerek'te Orman Genel Müdürlüğü ve Çekerek Belediyesi tarafından oluşturulan ve tek parselde dünyanın en büyük 'lavanta adası'nın mis kokulu lavantaları, ‘Akıllı Kovan ve Uysal Arı’ projesi ile bala dönüşüyor. Karniyol arısı ve Anadolu (Kılıç) arısının suni tohumlama yöntemi ile melezlenmesi sonucu ilçenin iklimine ve coğrafyasına uygun elde edilen uysal (sokmayan) arı ırkı, geliştirilen proje ile ilçede lavanta balı üretimine başlandı. Akıllı kovan ve uysal arı sistemi ile kovandan alınan 16 kilogramlık verim minimum 65 kilograma çıkartılırken, ilçe hem arı üretim merkezi hem de tonlarca bal üreten bereketli bir coğrafyaya dönüşecek.
Lavanta adasının balları, Çekerek Belediyesi tarafından kurulan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler İşleme Merkezi'nde paketlenip, ülkenin dört bir tarafına gönderilecek.