Sivas, Anadolu’nun ortasında yer alan tarihi ve kültürel bir şehirdir. Sivas’ın yöresel lezzetleri de birbirinden güzel ve doyurucudur. Bunların başında ise Sivas katmeri ve çöreği gelir. Sivas katmeri ve çöreği, Sivas’ta kahvaltılarda lezzet, görsellik ve doyuruculuk bakımından simidi gölgede bırakır. Katmerin çıtır çıtır oluşu ve odun fırınlarında nar gibi kızararak tel tel ayrılması insanı cezbeder. Yöresel olarak her evde sac üzerinde veya ev fırınlarında da pişirilen katmer ve çörekler ara öğünlerin de aranılan lezzetleridir.
Sivas katmeri ve çöreği yapmak için bütün Türk mutfaklarında bulunan temel gıdalar yeterlidir. İhtiyacınız olan malzemeler; süt, yumurta, yoğurt, sıvı yağ, maya, tuz ve undur. Bu temel gıdaların dışında da ek olarak katmerin içine katacağınız peynir veya patates gibi iç malzemelerine ihtiyacınız olacak. Sivas katmeri ve çöreği yapmak için öncelikle hamuru mayalamanız gerekiyor. Süt, maya ve şekeri bir kap içerisinde karıştırın. Unu kontrollü ekleyin, tuzunu ekleyip yoğurun. Üzerini kapatıp yarım saat mayalandırın. Mayalanan hamuru 4 eşit bezeye bölün. Bezelerin üzerini nemli bir bez ile 15 dakika kapatın, mayalanmaya bırakın. Daha sonrasında bir bezeyi alıp biraz un serptiğiniz tezgahta kare şeklinde açın ve her yerini yağlayın. İki yanından da içe doğru katlayın ve her kata yağ sürün. İki yanından da içe doğru katlayın ve her kata yağ sürün. Üst kısımlarından da katlayıp kare şeklini verin, tekrar yağlayın. İkinci bezeyi de aynı şekilde açıp yağlayın ortasına ilk açıp katladığınız bezeyi koyun ve aynı katlama işlemini bir kez daha yapın. Ardından bezelerden birini dikdörtgen şeklinde açın ortasını yağlayın, her iki kenarı da üst üste birleştirin ve ters çevirip fırın tepsisine koyun. Üzerine bıçakla çizikler atın, yumurta sarısı sürün. 190 dereceye ayarlı fansız fırında 30 dakika kadar üzeri kızarana kadar pişirin. Sivas katmeri ve çöreği hazır!
Sivas katmeri ve çöreği, sıcak sıcak servis edilir. Üzerine isteğe göre peynir, bal, kaymak, reçel gibi malzemeler eklenebilir. Yanında da demli bir çay ile kahvaltınızı tamamlayabilirsiniz. Sivas katmeri ve çöreği, hem lezzetli hem de besleyici bir kahvaltılıktır. Sivas katmeri ve çöreği, Sivas’ın vazgeçilmez sabah kahvaltısıdır. Siz de bu tarifi deneyerek Sivas’ın yöresel lezzetini evinizde yaşayabilirsiniz. Afiyet olsun!
YAŞAM
Yayınlanma: 05 Kasım 2023 - 12:51
Sivas'ta Sabah Kahvaltısında Sivaslıların Vazgeçemediği Kahvaltılık!
Sivas, Anadolu’nun ortasında yer alan tarihi ve kültürel bir şehirdir
YAŞAM
05 Kasım 2023 - 12:51
İlginizi Çekebilir