Sivaslı yiğidomuz Ferit Ferdi Göktepe; Sivas’ta antrenmanlarını yapan ve ülkemizi pek çok arenada temsil eden profesyonel ve milli sporcumuz. Şampiyonluklarının yanı sıra şimdi bu bayrağı daha ileriye taşıyacak genç sporcular yetiştiriyor ve başarılarıyla onlara örnek olurken, çevresine de elinden gelenin fazlasıyla büyük bir rol model olmayı başarıyor. Yetiştirdiği sporcuların hepsinin derecesi olduğunu söyleyen Göktepe; “İmkan bulamadığımız için bir avuç öğrencimizle gitsek de maçlara orada bir stadyumu dolduracak kadar özgül ağırlığımız var ve Sivas’ımızı layıkıyla temsil etmekten gurur duyuyoruz. Birçok Türkiye şampiyonları çıkardığını söyleyen Göktepe, “En kötü derecemiz ikincilik olmuştur” dedi.
Sivas’ın ilk ve tek MMA Okulu
Bazılarımız bu sporu kaba tabirle kafes dövüşü diye biliyor. Bazılarımız ise Müslüman kafes dövüşçüsü KHabib Nurmagomedov’un İrlandalı MMA dövüşçüsü Conor McGregor’la olan olaylı maçından biliyoruz. Ama bu spor, spor dünyasının yükselen yıldızı olma yolunda ilerliyor. 2013 yılında Türkiye de federasyonu kurulan MMA (karışık dövüş sanatları) halk arasında bilindiği adıyla kafes dövüşünün öncülerinden olan Güray Sabuncu ve Ferit Ferdi Göktepe şimdide bu sporu Sivas’a ve Türkiye’ye tanıtmak için başarıdan başarıya koşuyorlar. Yurt içi ve yurt dışı bir çok arenada ülkemizi ve şehrimizi layıkıyla temsil eden Ferit Göktepe; son yıllarda bir yandanda yeni sporcular yetişmesi için eğitimler veriyor.
Ferdi hocaları onların gerçek kahramanları
Sadece yetişkin sporculara değil her yaştan 7’den 70’e öğrencisi bulunan Göktepe, onların önlerin de bir başarı hikayesi olarak görülmektedir. Zor bir mücadele ve imkansızlıklar içinden sıyrılarak dünya arenalarına bayrağımızı taşıyan Türkiye’nin tek profesyonel mma dünya şampiyonu olarak öğrencilerinin gözlerinin önünde bir kahraman olarak öğretmeye ve onlarla birlikte antrenman yapmaya devam ediyor. Şimdilerde ise kendi gibi profesyonel sporcular yetiştirip yurt dışında ülkemizi temsil edecek profesyonel sporcular da yetiştiriyor. Yurt dışında maça götürmek için hazırladığı sporcusu, Batuhan Gülümser ise Ferdi hocası için şunları söyledi;
“Ferdi hoca en yorgun ve mutsuz gününde bile olsa bile bizimle antrenmanlara katılıp bizim önümüzde bir çınar edasıyla duruyor. Bizim için gerçek bir kahraman ve cesur bir savaşçı. Bize hep örnek olup bizim için büyük bir motivasyon kaynağı olarak eğitim vermeye devam ediyor. Onunla yaptığımız bütün antrenmanlar eğitici yorucu ve keyif verici onunla antrenman yapabildiğimiz için kendimizi şanslı sayıyor ve gurur duyuyoruz çünkü onu tüm dünya tanıyor ve o bizimle beraber antrenman yapıyor bize antrenman yaptırıyor.”
Her meslek grubundan sporcu yetiştiriyor
Çağımızın en büyük sorunlarından birisinin de şiddete maruz kalmak olduğunu söyleyen Ferit Göktepe, sokakların ve hayatın çok tehlikeli bir hal aldığını hayatın her alanında şiddetin arttığını, kadın cinayetlerinin alıp başını gittiğini, kamuda doktorlara hemşirelere öğretmenlere ve memurlara uygulanan sözlü ve fiziki şiddetin önüne geçilemediğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti; “Çağımız gerçekten önüne geçilemez şekilde mahvolmaya başladı. Toplumsal ahlaki çürüme yaşıyoruz ve kendimizi korumak için ne gibi önlemler alacağımızı şaşıyoruz. Eski devirde at binmesini bilmek , kılıç kullanmak, yüzme bilmek şarttı şimdi çağ değişti ama ihtiyaçlar sadece güncellemeye uğradı bu devirde de artık araba kullanmasını bilmek ve dövüşmesini öğrenmek farz durumuna gelmiş durumda. Çağımız o kadar kötü ki; bırakın kadınları, erkeklerin bile artık kendini korumasını bilmesi şart.”
Sadece maçlara gidecek sporcu yetişmediğini söyleyen Göktepe, kamu personellerinden özellikle doktor ve sağlık çalışanlarından bunun yanı sıra öğretmenlerden de yoğun bir ilgi görüyor ve her meslek grubundan bu sporu hobi olarak yapmak isteyen, kendini savunmasını öğrenmek isteyen herkese de birebir kişiye özel dersler veriyor.
Yaş sadece bir rakamdır!
Yaşın sadece bir rakamdan ibaret olduğunu söyleyen Göktepe, her yaştan ve meslekten öğrencilerinin olduğunu söylüyor. En büyük öğrencisinin 66 yaşında emekli bir mühendis olduğunu ve bu zamana kadar çalıştığı en büyük kişininse 72 yaşında Trt2 muhabiri olduğunu söylüyor. Adı korkutucu olsa da antremanları gayet keyifli geçen bir spor “MMA” halk dilinde bildiğimiz adıyla “kafes dövüşü”. Her yaştan, cinsiyetten ve meslek grubundan kişiler için yapabilecekleri en verimli spor olduğunu dile getiren Ferit Ferdi Göktepe, başlamak isteyenlerin azimleri, ertelemek isteyenlerinse bahaneleri olduğunu, bahanelerin bir kenara bırakılması gerektiğini başarmak için başlamak gerektiğini ve başarmak içinse sadece pazartesinin olmadığını, her güne başarmış bir insan olarak uyanabileceğini söyleyerek başlamak için geç kalınmamasının, pişmanlık duyanların çoğunlukla hep geç kalmış insanlar olduğunun altını çizdi.
Peki nedir bu MMA ?
Karma dövüş sanatları (mixed martial arts, MMA), tarafların karşılaşmalarda üstünlük sağlamak için her türlü dövüş sanatı tekniğinden faydalanabildiği dövüş sporu. Grappling, karate, boks, kick boks, Brezilya Jiujitsu, güreş, hapkido, judo, sambo, tekvando, jujutsu, pankration, capoeira, Muay Thai gibi popüler dövüş sanatlarını birleştirir. En çok tanınan karma savaş sanatları organizasyonları; Ultimate Fighting Championship, Pride Fighting Championships ve RIZIN Fighting Federation’dur. Ferit Göktepe de RIZIN FF de dövüşen ilk ve tek Türk’tür. Müsabakalar 3 raund 5 er dakikalar olmak üzere 15 dakikadır. Kemer maçı veya büyük maçlar 5 raund 5 dakika olmak üzere 25 dakikadır. Müsabaka nakavt edene, pes ettirene veya hakem araya girene kadar devam eder. Her 5 dakikada 1 dakika olacak şekilde dinleme verilir. Bütün rauntlar boyunca maçın bitmediği taktirde, o zaman maç boyunca alınan puanlar hesaplanarak en çok puana sahip olan sporcu maçı kazanmış oluyor. Dünyanın en zor savunma sporu olan MMA’de şehrimizi layıkıyla temsil eden Ferit Ferdi Göktepe şimdide bu sporu devam ettirecek yeni öğrenciler yetiştiriyor. Hedefi Türkiye’nin en çok dünya şampiyonu çıkartmış antrenörü olmak.
Abdullah Alkan