Sivas'ın Zara ilçesinde emlakçılıkla uğraşan Cemalettin Temur, gençlik yıllarından itibaren dedesinin yönlendirmesiyle başladığı ticaret yolculuğunda, ilçesinin kültürel mirasını koruma ve yaşatma misyonunu üstlendi. Temur, ilçesinin kültürüne ve yaşam biçimine olan ilgisini hiçbir zaman kaybetmedi ve bu ilgisini yıllar içinde anlamlı bir koleksiyona dönüştürdü.
“İlk gençlik yıllarımdan itibaren ticaretle ilgilenirken, ilçemin geçmiş kültürüne olan ilgim beni derinden etkiledi. Teknolojik gelişmelerle birlikte yaşam biçimlerinin nasıl değiştiğini ve eski eşyaların nasıl giderek yok olmaya başladığını fark ettim. Bu farkındalık bende, müşterilerimle eski ve yeni eşya takası yapmak suretiyle bir koleksiyon oluşturma fikrini doğurdu” diyen Temur, koleksiyonunun nasıl oluştuğunu anlattı.
Geçmişten geleceğe köprü
Yıllar içinde biriktirdiği 5 bin parça civarında antika ve yarı antika eşyadan oluşan koleksiyonunu geniş bir müzeye dönüştüren Temur, iş yerinde bu eşsiz koleksiyonun sergilendiği bir alan oluşturdu. “Müzemizde, yöresel kültürümüzün izlerini taşıyan aile yadigarı eşyalar, belgeler, fotoğraflar ve köy hayatından şehir hayatına kadar uzanan birçok farklı eşya bulunuyor. Bu eşyalar, sadece birer nesne değil, aynı zamanda geçmişe açılan pencereler” diye ekliyor.
Ziyaretçi akını
Temur’un koleksiyonunda, mutfak malzemelerinden hekimlik materyallerine, lambalı radyolardan daktilolara, tezyinat eserlerinden halk müziği ve sanat müziği ustalarının taş plak ve plak arşivine kadar birçok kıymetli eser yer alıyor. Bu malzemeleri çalıştıracak gramofon ve pikap cihazları da koleksiyonun önemli parçaları arasında. Temur, “Son yıllarda katıldığım müzayedelerde bölgemiz ve yurdumuz dışında da kullanılmış eserler topladım. Bu şekilde kurduğumuz müzemiz her gün ilçemiz içi ve dışından birçok ziyaretçi tarafından geziliyor” diyor.
Eşyaların hikayesi de var
Cemalettin Temur, müzeyi ziyaret edenlere sadece koleksiyonu görme fırsatı sunmuyor, aynı zamanda eşyaların hikayelerini de paylaşıyor. “Ziyaretçilere eşyaların geçmişine dair bilgi veriyoruz. Her bir eşyanın kendine özgü bir hikayesi var ve bu hikayeleri paylaşmak, ziyaretçilerin müzeye olan ilgisini artırıyor. Aldığımız övgüler gerçekten gurur verici” diye belirtiyor.
Organik tarım da var
Temur, aynı zamanda hobi olarak organik tarımla da ilgileniyor. Aile arazilerinde ata tohumu ziraati yaparak elde edilen mahsulleri müze ziyaretçilerine sunan Temur, “Bu tohumları üretip çoğaltarak gelecek nesillere aktarmak için çaba gösteriyoruz. Ata tohumları, geçmişin mirası ve geleceğin güvencesidir. Gücümüz yettiği ölçüde bu çalışmalarımızı çeşitlendirmek ve daha geniş kitlelere ulaştırmak niyetindeyiz” diye açıklıyor.
Türkiye'nin dört bir yanından
Cemalettin Temur’un müzesi, sadece Zara’nın değil, Türkiye’nin dört bir yanından gelen ziyaretçileri ağırlıyor. Temur, “Zara’nın kültürel mirasını koruma ve gelecek nesillere aktarma misyonunu sürdürmek, benim için büyük bir onur. Müzemiz, hem hemşerilerimizin hem de ziyaretçilerin ilgi odağı haline geldi. Tüm ziyaretçilerimize ve gelecekte ziyaretçi olacak dostlarımıza sevgi ve saygılarımı sunuyorum” diyerek sözlerini tamamlıyor.
Hatice Kurt