Erzurum şehrine ait olduğu belirtilen hingel Sivas'ta kendi usulünce yapılmaya başlanmış ve zamanla Sivas hingeli adını almıştır. Yöresel lezzetin Sivas'ta yapılışında ne kullanılır? Farkı nedir? İşte detaylar.
Sivas yöresine ait lezzet olarak bilinen Sivas hingeli özellikle kış aylarında çokça tüketilir. Hamur yemeklerinin soğuk havalarda daha çok tüketilmesi ile birlikte hingel birçok sofrada yerini sıklıkla almaya başladı. Hingel yapmak isteyen vatandaşlar ise arama motorlarından tarif aramaya başladı. Hingel yapımı hakkında gazetemize özel bilgi aktaran Gülten Yıldızdağ, "Hingel Sivas için vazgeçilmez bir lezzettir. Kültürümüz haline gelmiştir. Hingeli herkes bilir ama herkes yapamaz. Hingele aynı zamanda hengel denir. Hamurunu çok iyi ayarlamak gerekir. Hamuru iyi değilse o hingel su da erir. Sivas'ta hingelin farkı iri ve genel olarak patatesli yapılmasıdır. Un, su ve tuz ile hazırlanan hamurun biraz sert olması gerekir. Hamur içine ben yumurta kırarım. Yumurta kırmak veya kırmamak kişinin tercihidir. Hamur çok yumuşakta olmamalıdır, çok sertte. Hamuru iyi ayarlandıktan sonra ise oklava ile yumaklar açılır. Hamur açılma esnasında çok un dökülmez, dökülür ise hamur kuruyabilir. Kuruyan hamurda yapışmaz. İç harcını patatesli yapacak iseniz patates haşlanır ve içine baharat eklenir. Daha sonra çok ince açılmamış hamurumuz, kesilerek içerisine patates harcı eklenir. Daha sonra katlanılarak kapatılır. Hingeller kaynayan su içine yeterli miktarda aktarılır. Dağılmadan alınan hingeller eritilmiş tereyağı ve sarımsaklı yoğurt ile servis edilir" ifadelerine yer verdi.
SİVAS HABER- SİVAS- HİNGEL
ÖZEL HABER
Yayınlanma: 08 Ekim 2023 - 13:54
Sivas Usulü Hingel Farkı!
Erzurum şehrine ait olduğu belirtilen hingel Sivas'ta kendi usulünce yapılmaya başlanmış ve zamanla Sivas hingeli adını almıştır
ÖZEL HABER
08 Ekim 2023 - 13:54