Koyulhisar domatesi, Türkiye’nin sivas ilinin Koyulhisar ilçesinde yetişen özel bir domates çeşididir. Şekli, tadı, kokusu ve aromasıyla diğer domateslerden kolayca ayırt edilebilir. Sofralık olarak tüketilebildiği gibi, salça yapımında da kullanılabilir. Ancak nakliyeye dayanıklı olmadığı için hasattan sonra kısa sürede tüketilmesi gerekir.
Koyulhisar domatesi, ilçenin Yukarıkale Mahallesi’nden yayılmıştır. Bu mahalle ile birlikte Aşağıkale Mahallesi ve Dilekli, Yalnıztepe, Bahçe ve Gökdere köylerinde de üretimi yapılmaktadır. Bu domates çeşidi, Yukarıkale Mahallesi adıyla özdeşleşmiş ve “Kale domatesi” veya “Koyulhisar domatesi” olarak Türkiye’nin birçok yerinde tanınmaktadır.
Koyulhisar domatesinin lezzeti, özellikle dilimlendikten sonra üzerine kalın tuz dökülerek sofralarda ikram edilmesiyle ortaya çıkar. Bu domates, ilçenin sınırları içerisinde yetiştirilmesine rağmen, ünü Türkiye’ye yayılmıştır. İlçeye özgü olan bu ürün, vatandaşlar tarafından satın alındıktan sonra özel olarak kutulanarak, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere hemşehrilerinin yaşadığı illere otobüslerle gönderilmektedir.
Koyulhisar domatesinin fidelemesi Mayıs ayında yapılmaktadır. Ağustos ayının ortalarına doğru ise domatesin hasadı yapılarak satışa sunulmaktadır. Bu domates, ilçenin ekonomisine de katkı sağlamaktadır.
Koyulhisar domatesi, Türkiye’nin en lezzetli ve özel domates çeşitlerinden biridir. Bu domatesi tatmak isteyenler, ilçeye gelip yerinde deneyebilirler. Ya da ilçeden tanıdıkları olanlar aracılığıyla sipariş verebilirler. Koyulhisar domatesi, damaklarda unutulmaz bir tat bırakacaktır.
Musa Demir
ÖZEL HABER
Yayınlanma: 26 Kasım 2023 - 11:54
Güncelleme: 26 Kasım 2023 - 12:38
Sivas'tan Türkiye'ye Lezzetli Bir Hediye
Sivas’tan Türkiye’ye Lezzetli Bir Hediye Sofraların vazgeçilmezi detaylar Haberimizde
ÖZEL HABER
26 Kasım 2023 - 11:54
Güncelleme: 26 Kasım 2023 - 12:38