Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy öncülüğünde Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi tarafından soğuk ve kuraklığa dirençli, ürün kalitesi yüksek buğday ve arpa çeşidi geliştirilmesi için uzun zamandır yapılan çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. Sivas 3 çeşit buğdayda tescil aldı.
Özellikle arpa, buğday ve yulafta ıslah çalışmaları yapıldı. Her biri birbirinde farklı genotipik yapıya sahip yaklaşık 3 bin 500 adet çeşit aday ortaya çıkarıldı. Hasat sonrası bunların verim düzeylerine ve kalitelerine bakarak uygun görülenler Tohum Tescil ve Sertifikasyon Merkezi’ne gönderildi. Sonuçta ise 3 çeşit ekmeklik buğday tescil aldı.
3 Çeşit Ekmeklik Buğdaylar
Konu hakkında edinilen bilgilere göre, özel sektör ikili işbirliği kapsamında Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy’ün 2010 yılından bu yana yürütmekte olduğu ıslah çalışmaları kapsamında Sivas iklim koşullarına uygun 3 adet ekmeklik buğday çeşidi tescil aldı.
Bunlar; Kuantum Ekmeklik Buğday, Man Ekmeklik Buğday ve Hakim Ekmeklik Buğday çeşitleri.
Sivas Ve Ülkemiz Için Önemli Adım
Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetinkaya, konu hakkında Bizim Sivas’a yaptığı açıklamada, “Bu çalışmalar ve tescil Sivas ve ülkemiz adına çok önemli adımlar. Sivas dünyanın tahıl merkezi olacak” ifadelerini kullandı.
Başta Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy olmak üzere Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin tarım alanında önemli çalışmalar yaptığını söyleyen Hacı Çetinkaya, “14 yıllık bir çalışma var, emek var. Sivas bu anlamda önemli kazanımlar elde etmiştir. 2024 yılında tohumlar çoğaltılarak 2025 yılında çiftçilerimize dağıtımı yapılacak, satılacak. Bundan sonra Sivas başta olmak üzere ülkemiz bir tahıl ambarı olacak, dünyanın merkezi olacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
Melih Gezegen