Sivas Hal'inde uzun yıllardır turşuculuk yapan Abdullah Duydu, kış mevsiminde sağlıklı kalmanın sırrının turşuda olduğunu belirtti. Sivas’ta şu anda zemheri ayının etkisi altında olduklarını ifade eden Duydu, 30 Ocak’a kadar sürecek olan soğuk hava koşullarında Sivaslıların turşuya yoğunlaştığını dile getirdi.
Abdullah Duydu, turşunun sağlığa olan faydalarına değinerek, "Bu soğuk havada dinçliğimizi ve sağlığımızı turşu ve turşu suyuna borçluyuz. Turşu, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, sindirim sistemini düzenliyor ve vücuda gerekli vitaminleri sağlıyor" dedi. Turşu suyunun içerdiği probiyotikler sayesinde bağışıklığı artırdığını ve soğuk algınlıklarına karşı koruyucu olduğunu belirten Duydu, "Kış aylarında turşu tüketmek, özellikle bu soğuk havalarda vücudu zinde tutuyor" ifadelerini kullandı.
Sivas’ta turşuculuğun önemli bir gelenek haline geldiğini vurgulayan Duydu, "En güzel turşu bizde, Sivas turşusu tam kıvamında, lezzetiyle ünlüdür" şeklinde konuştu. Sivaslıların özellikle kış aylarında turşuya yöneldiğini belirten Duydu, “Turşu, aynı zamanda soğuk havada vücudun ihtiyacı olan besinleri karşılıyor. Bu dönemde insanlar, turşu ve turşu suyu ile hem sağlıklarını koruyor hem de sofralarına lezzet katıyor” dedi.
Turşunun çeşitlerinden de bahseden Duydu, “Hemen hemen her sebzeden turşu yapılıyor. Başta Sivaslıların dal turşusu, biberlerin turşusu, domates, kelek turşuları, karnabahar turşusu tercih edilenler” ifadesini kullandı.
Sivas Hal'inde üretilen turşuların, taze sebzeler ve kaliteli malzemelerle yapıldığına dikkat çeken Abdullah Duydu, "Turşunun en önemli özelliği, kullanılan malzemelerin taze ve doğal olmasıdır. Bu da turşunun lezzetini ve sağlık üzerindeki etkisini artırıyor" diyerek sözlerini tamamladı.
Sivaslılar, soğuk kış günlerinde sağlıklarını korumak ve enerji depolamak için turşuya olan ilgilerini sürdürüyor.
Abdullah Alkan