Manda Süt Sağım Projesi kapsamında “Süt Sağım Makinesi dağıtım Töreni" düzenlendi. Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kampüs alanında gerçekleşen dağıtım töreni; Sivas Milletvekili Rukiye Toy, Vali Yardımcısı ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Şakir Öner Öztürk, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Şarkışla, Sivas Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Turan Eğri, il protokolü ve üreticiler katıldı.
Ziraat Odası Hacı Çetindağ törende yaptığı konuşmada; “İlimiz genelinde tarım ve hayvancılığa verilen destekler oldukça fazla, Sayın Valimizin ve Milletvekillerimizin destekleriyle daha çok destek bekliyoruz. Verilen desteklerle birlikte İlimizdeki manda sayısının çoğalmasını umut ediyoruz. İlimizde ki manda üreticilerine ayrıca teşekkür ediyorum. Katılım ve katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum." dedi.
İl Müdürü Seyit Yıldız törende yaptığı konuşmada; İlimizde yetiştirilen Anadolu mandasının süt veriminin yükseltilmesi ve yüksek verimli mandaları yetiştiren işletme sayısı ile işletme kapasitelerinin arttırılması ve süt üretiminin geliştirilmesi ve kalitesinin iyileştirilmesi amacı ile ilimizde manda yetiştiriciliği yapan ve Sivas İli Damızlık Manda Yetiştiriciler Birliğine üye işletmelere toplamda 40 (kırk) adet çift sağım başlıklı güğümlü seyyar süt sağım makinesi dağıtım projesidir. Proje %70 Özel İdare katkılı, %30 çiftçi katkılıdır. Projenin toplam bütçesi 555.500,00 TL'dir.
2023 yılı manda sayımızın toplamda 4.768 baş olduğu, bunun 3.378 baş dişi manda iken, 1.390 baş erkek mandadan oluştuğu görülmektedir. Manda sayımız yıllar itibari ile bir azalma eğilimindedir.
Halk Elinde Anadolu Manda Islahı Ülkesel Projesi, 2012 yılından itibaren Cumhuriyet Üniversitesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Sivas İli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği ile ortak olarak; Akıncılar, Suşehri, Zara, Yıldızeli, Zara, Altınyayla, Gemerek ve Merkez ilçelerinde 160 işletmede yürütülmektedir. 2023 yılı itibari ile proje de 1050 baş manda varlığı söz konusudur. Bunlardan 999 baş dişi hayvan, 53 baş erkek hayvan yer almaktadır.
Proje ile, küçük aile işletmelerindeki süt kalitesinde iyileştirme sağlanmış olacaktır. Elde edilecek kaliteli süt, ilimizin rekabet gücünü arttıracaktır. Sağılan süt en kısa zamanda süt soğutma tankına ulaştırılacak, kaliteli sütten, kaliteli ürün elde edilecektir. Kaliteli sütün alıcısı her zaman hazırdır. İlin çok önemli bir gelir kaynağı olan süt üretiminin kalitesinin artması ile, sütün litre fiyatı istikrar kazanacaktır. Hijyenik şartlarda süt ürettirilmesi, işletme içinde soğutulması, sivil toplum kuruluşları aracılığı ile değer fiyattan sanayiye satılması, üretilen sütün kayıt altına alınarak sektörün gelişmesine olumlu katkı sağlayacak, üreticinin karı arttırılmış ve daha yüksek gelir elde etmesi sağlanmış olacaktır.
Tarımsal kaynakları korumak, iyileştirmek ve devamlılığını sağlamak, kırsal alanda yaşam standartlarını yükseltmek ve kırsal kalkınmayı sağlamak amacıyla, sürdürülebilir güçlü yönetim kapasitesine sahip daha nice işletmelerin Sivas'a kazandırılması hedeflenmektedir" dedi.
İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Şarkışla konuşmasında; “Devletimiz çiftçimize henüz yıl tamamlanmamış olmasına rağmen bu yıl 33 bin çiftçimize önemli miktarda destek vermiş durumda. Sivas'ta bu yılki üretimimiz oldukça iyi durumda. Tarımda ki bu makineleşme ile birlikte daha iyi verim ve daha nitelikli ürün elde edeceğimize inanıyorum. İl Genel Meclisi olarak bu tür katkılarla daha iyi sonuçlar elde edeceğimize inanıyoruz. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, hibe alan üreticilerimize de bereketli kazançlar diliyorum" dedi.
Vali Yardımcısı ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Şakir Öner Öztürk konuşmasında; “Tarım ve üretimle ilgili ne olursa koşa koşa geliyoruz. Kırsal nüfusta yaşayan üreticilerimizin ve vatandaşlarımızın daha yüksek gelir elde edebilmesi için hem yeni ürünler hem de katma değer açısından mevcuttaki ürünlerin daha nitelikli daha yüksek verimli hale getirebilmek için Devletimizin önemli çalışmaları var. Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ve diğer paydaş kurumlarla önemli projeler yapıyor. Sadece biz İl Tarım ve Orman Müdürlüğüyle 10 civarında ortak proje geliştirdik. Bu anlamda İl Genel Meclisimize çok teşekkür ediyorum. Sayın Milletvekillerimize de çok teşekkür ediyorum Bakanlıklardan gelen destekler konusunda önümüzü açıyorlar. Gayretli çalışmalarından dolayı İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze de teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın pandemiyle beraber bir talimatı oldu Ülkemizde ekilmeyen biçilmeyen arazi kalmasın diye o anlamda Ülkemiz önemli bir gayret gösteriyor. Sivas'ta kendine düşen görevi yerine getirmeye çalışıyor. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.
Sivas Milletvekili Rukiye Toy konuşmasında; “Kadın vekil olarak burada kadın çiftçilerimizi görmekte beni gururlandırıyor. Zor ve meşakkatli bir işte öncülük ettikleri için ve üretime katkı sağladıkları için ayrıca tebrik ediyorum. İl Müdürümüz Seyit Yıldız'a da teşekkür ediyorum birçok proje ve bu tür programlar gerçekleştirdiği için, inşallah devamı da gelecek. Milletvekilleri olarak Valiliğimiz, Bakanlığımız ve Müdürlüklerimiz ile beraber Sivas'ta tarım ve hayvancılığı geliştirmek için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz sizlerle birlikte. Sanayileşen toplumda tarım ve hayvancılığın önemi bir kez daha artıyor. Bizde biliyoruzki Dünyanın geleceği tarım ve hayvancılık, onun için pandemi de yaşadığımız durum bize üretimin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. İnşallah el birliğiyle bu kıymetli topraklarımıza çok iyi bakarak insanlığın ihtiyacı olan üretim için hazırlayacağız. Projenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.
Konuşmaların ardından protokol üyelerinin süt sağım makinelerini çiftçilere teslim etmesiyle Tören sona erdi.
Bülten Haber
EKONOMİ
Yayınlanma: 28 Kasım 2024 - 13:53
Sivas'ta Süt Sağım Makineleri Üreticilere Teslim Edildi
Manda Süt Sağım Projesi kapsamında “Süt Sağım Makinesi Dağıtım Töreni" düzenlendi.
EKONOMİ
28 Kasım 2024 - 13:53
İlginizi Çekebilir