Sivas'ın kalbinde, tarihi kent meydanında yer alan Buruciye Medresesi, sağlam ve etkileyici taç kapısıyla Anadolu'nun en ikonik yapılarından biridir. 1271 yılında, Selçuklu Sultanı III. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde inşa edilen medrese, aslen İran'ın Hamedan şehrinden gelen Muzaffer Burucerdi tarafından fizik, kimya ve astronomi gibi bilimlerin öğretilmesi amacıyla yaptırılmıştır.
Mimarı bilinmeyen Buruciye Medresesi, Anadolu'da simetrisi en kusursuz medrese planına sahip olmasıyla da öne çıkar. Kesme taştan inşa edilen bu iki katlı yapı, açık avlulu ve dört eyvanlı bir tasarıma sahiptir. Dışa doğru uzanan taç kapısı ve yanlarındaki mukarnaslı pencereler, köşelerdeki yivli kulelerle uyum içinde bir bütünlük oluşturarak medreseye son derece zarif bir görünüm kazandırır.
Buruciye Medresesi, sadece mimari açıdan değil, tarihi açıdan da büyük önem taşımaktadır. Uzun yıllar boyunca ilmi çalışmaların merkezi olan medrese, Anadolu'nun en önemli bilim yuvalarından biri olarak kabul edilmiştir. Günümüzde ise Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek müze olarak halka açılan Buruciye Medresesi, Sivas'ın en çok ziyaret edilen tarihi mekanlarından biri haline gelmiştir.
Melih Gezegen
ÖZEL HABER
Yayınlanma: 19 Nisan 2024 - 15:27
Sivas'ta Selçuklu Mirasının Gözbebeği
Sivas’ta Selçuklu Mirasının Gözbebeği Ayrıntılar Haberimizde..
ÖZEL HABER
19 Nisan 2024 - 15:27