Sivas’ta Tarihi Yarı Açık Cezaevi
Sivas'ta bulunan “U” planlı Yarı Açık Cezaevi, tarihi ve mimari özellikleriyle dikkat çekiyor. Yapının iki yanındaki basamaklı ahşap sütunlu orta girişin üzerinde yer alan özgün yazıtın yeri halen görülebilmektedir. Bu mermer yazıt, yapının 1902 yılında Sivas Valisi Reşit Akif Paşa tarafından Sanayi Mektebi (Sanat Okulu) olarak inşa edildiğini göstermektedir.
Yarı Açık Cezaevi, ilk olarak Sanat Okulu'nun Halı Atölyesi olarak kullanılmış, zamanla yapının önünden geçen yol nedeniyle okulun diğer binalarından ayrılmıştır. Yığma taş duvarlı bahçesi içinde yer alan bina, demir kanatlı giriş kapısıyla caddeye açılmaktadır. Pencere araları gömme sütunceli olup, kaidesi taş, gövdesi ise ahşaptan yapılmıştır. Kafes işçiliğiyle dikkat çeken bitkisel bezeli saçak altı, ahşaptan bitkisel frizlerle süslenmiştir. Çifte kanatlı ve kartuşlu olan giriş kapısına merdivenle ulaşılmakta olup, kapı yanlarında birer pencere bulunmaktadır.
Bununla birlikte, binanın yakınında yer alan eski Öğretmen Okulu da dikkat çeken diğer bir yapıdır. 19. yüzyılın son çeyreğinde inşa edilen bu Osmanlı dönemi eseri, mimari açıdan önemli bir değere sahiptir ve günümüzde halen açık cezaevi olarak kullanılmaktadır.
Sivas kent meydanına sadece 10 dakika yürüme mesafesinde bulunan Yarı Açık Cezaevi, Rahmi Günay Caddesi üzerinde yer almaktadır. Tarihi ve mimari özellikleriyle ziyaretçilerini bekleyen bu yapıya kolaylıkla ulaşılabilir.
Musa Demir