Ramazan ayı esnafların yüzünü biraz olsun güldürdü. Sivaslılar bu gece kalkılacak olan sahur ve yarın yapılacak olan ilk iftar hazırlığı için özellikle hal etrafında yoğunlaştı. Özellikle kahvaltı çeşitlerine Sivaslıların yöneldiğini ifade eden şarküteri esnafları, “Komposto ürünleri, peynir çeşitleri, zeytin, hurma, kuru üzüm çeşitleri en fazla rağbet görenlerden” dediler.
SUCUK PASTIRMA HAYAL
Artan fiyatlar karşısında pastırma ve sucuklara fazla rağbetin olmadığını ifade eden esnaflar, “Kilo fiyatı 500 lira olan sucuk, 2 bin lira olan pastırma ne yazık ki dar gelirli ailelerin tercihini özellikle tavuk ve tavuk ürünlerine yöneltti. Tavuk sucuk, tavuk etler en fazla rağbet gören gıdalar” şeklinde konuştular.
PEYNİRLERE İLGİ VAR
Sahuru genelde kahvaltı ile geçiren Sivaslıların peynire olan ilgisine dikkat çeken esnaflar, “Peynirlerde en ucuz olana yöneliniyor. En ucuz peynir 250 liradan başlıyor. Börekler için tercih edilen çökelik bile 150 liradan satılıyor. Tulum peynirleri de ilgi görüyor ama 350 liradan başlayan satışlarda olan tulum peyniri ne yazık ki eski ilgisinden uzak” ifadelerini kullandılar.
FİYATLAR ATEŞ PAHASI
Eski Ramazanlardan ziyade, bundan 3 yıl önceki ucuzluk ve bereketi hasretle andıklarını belirten Sivaslı vatandaşlar ise, “Fiyatlar 10 katı arttı. Ekmek 50 kuruştu, şimdi 5 lira. Et 40-45 liraydı, şimdi 450 lira. Pastırma 200 liraydı, şimdi 2 bin lira. Peynirler 25 liradan başlardı, şimdi 250 liradan başlıyor. Çökelik 10 liraydı, şimdi 150 lira. Ben 3 yıl önce emekli maaşım 3 bin 750 liraydı. Şimdi ise 11 bin lira alıyorum. Bu hesaba göre benim de maaşım 10 misli artmalı ve 37 bin 500 lira almam lazımdı. Piyasaya göre ezildik. Ramazan ayımız çok sıkıntılı geçecek” dediler.
Hatice Kurt