Sivas'ın geleneklerinden birisi olan mevlüt şekeri unutulmaya yüz tutuyor. Bir zamanlar fişekler içerisinde camide mevlit dinlemeye gelenlere ikram edilen mevlüt şekerleri ikramları yok olmaya yüz tutuyor.
Sepetler içerisinde mevlit okuyan hocaların önüne örtüyle konulan mevlüt şekerleri, okunan mevlütlerin ardından camide mevlüt dinleyen vatandaşlara ikram edilerek ağızların tatlanmasını "okunmuş şeker" olarak adlandırırlardı.
"Sivas'ta Yatsı Namazı öncesinde genelde mevlüt okunurdu" diyen Aydoğan Mescitli Cami cemaatinden 85 yaşında ki Mehmet Gelir, "Öncesinde tuz ve çörek otu ikram edilirdi. Bu gelenek sonrasında daha yapılmadı. Hocanın önüne konulan sepet içindeki şekerlerin üstünde örtü olurdu. Daha sonra Yatsı Namazı çıkışı 'okunmuş şeker' denilerek bu mevlüt şekerleri dağıtılır, cemaatin ağzı tatlandırılırdı." dedi.
Çoğu zaman lokum ikramı da yapıldığını, beyaz şekere mevlüt şekeri dendiğini, daha sonra çok lüks olarak gördükleri akide şekerlerinin de mevlüt şekeri olarak ikram edildiğini ifade etti.
Özellikle Kadir Gecesi gibi kandil gecelerinde mevlüt okumalarının Sivas camilerinde yaygın olduğunu belirten Mehmet Gelir, "Yakınları ölmüş olan insanlar da 40'ından sonra mevlüt okutur, hatta bazı insanlar ölüm günlerinin sene-i devrinde bunu yaparlardı. Dua isterler, ağızlar tatlandırılırdı. Artık bu gelenek Sivas'ta ne yazık ki azaldı, hatta artık yok bile diyebiliriz" şeklinde konuştu.
Gülşah Akkaş Yaman
ÖZEL HABER
Yayınlanma: 05 Temmuz 2024 - 20:32
Sivas'ta mevlüt okutulur, mevlüt şekeri ikram edilirdi
Sivas'ta başta kandil geceleri olmak üzere camilerde okutulan mevlütlerin ardından mevlüt şekeri ikram edilirdi.
ÖZEL HABER
05 Temmuz 2024 - 20:32