Sivas bir ova şehri. Etrafı dağlarla çevrili olan şehir, binlerce yıllık tarihiyle günümüze kadar emanet olarak ulaştı. Irmaklar etrafında gelişen Sivas, asırlarca bu ırmaklarına sahip çıktı, değerini bildi, kendini besletti, ırmaklara da gözü gibi baktı.
Ama Sivas’ta iki ırmak vardır ki, biri Mısmıl Irmak, diğeri ise Murdar Irmak. Şehrin merkezinden geçen ve şehre can veren bu iki ırmağın ismi neden birbiriyle tezattır. Tıpkı siyah ile beyaz gibi.
Meraküm Yaylası eteğinde yer alan Sivas’ta, doğal sınırları kentin doğusunda şehrin çörçöpünden uzakta akan dereye Mısmıl Irmak (temiz su) denilmiş. Bu ırmak, şehre Yukarı Tekke Mezarlığı altından devam eden ve Karaağaç Köprüsü Halfelik Kavşağı ile devam eden bir ırmak.
Kuzey güney istikametinde şehri ikiye ayıran, kanalizasyon suları ile diğer arukların karıştığı ırmağa ise Murdar Irmak denilmiş. Şimdiki Nikah dairesinde akan, İmam Hatip Sokak ile devam eden bu ırmak 1980’lerde üstü kapatılan bir ırmak.
Anadolu'daki tarihi ve coğrafi yer isimleri üzerinde keyfi tasarrufta bulunanların dikkatini çekmesi gereken bu ırmak isimleri böyle tesadüfen konulmuş isimler değildi. Şimdi sadece adları kalsada.
Bahar Hızar