Gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması tarım ve Orman Bakanlığı sorumluluğundadır. Bu kapsamda İlimizde güvenli gıdaya erişimin sağlanması, tüketici sağlığının en üst seviyede korunması, sektörde haksız rekabetin engellenmesi, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi amacıyla denetimler İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hassasiyetle ve aralıksız olarak yürütülmektedir.
Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü ve İlçe Müdürlükleri bünyesinde görev yapan kontrol görevlisi personel; Bakanlık adına ve Kanun hükümleri doğrultusunda resmi kontrolleri yapmak, kontrol sonucuna göre, her türlü etkiden uzak, tarafsız, objektif ve bağımsız olarak karar almak zorundadır. Bu denetimlerin amacı, insanlara doğrudan ya da dolaylı şekilde risklerin önlenmesini sağlamaya yönelik olup; tüketici menfaatlerinin ve halk sağlığının korunmasına yöneliktir.
Konu hakkında açıklamada bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, "Gıda ile ilgili faaliyet gösteren gıda işletmeleri kendi faaliyet alanının her aşamasında kanunda belirtilen şartları sağlamakla yükümlüdür. Gıda işletmeleri; işleyiş ve prosesi gözden geçirmek, yasal uygunluğu takip etmek, tüketicilerin kaliteli, güvenilir gıda teminini sağlamak hedefiyle yılda en az 2 kez kontrol ve denetime tabi tutulmaktadır. Gıda işletmelerine yıl içinde yapılan kontrollerde "Gıda Güvenliği" açısından tehlike oluşturmayan durumlarda işletmelere Kontrol Görevlisi tarafından tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için süre verilmektedir. "Çiftlikten sofraya gıda güvenilirliği" prensibi ile birincil üretim aşamasından son tüketim aşamasına kadar gıda güvenilirliğinin sağlanması amacı ile yapılan denetimlerde gıda güvenliği ve insan sağlığını etkileyecek hijyen kurallarına uyulmadığı tespit edildiğinde 'Gıda Kanunu' kapsamında süre verilmeksizin doğrudan yasal işlem uygulanmaktadır.
Halk sağlığının korunması amacıyla İlimiz genelinde tüm gıda üretim satış noktalarında hijyen, etiket kontrolü, soğuk zincir vb. konularda denetimlerimiz yoğun bir şekilde devam etmektedir. 5996 Sayılı Kanun kapsamında mevzuata aykırı faaliyette bulunanlara idari yaptırımlar uygulanmaktadır.
Her türlü bozulma ve bulaşmaya yol açan etkenden arındırılarak; tüketime uygun hale getirilmiş, sağlık açısından bir sakınca oluşturmayan ve besin değerini kaybetmemiş güvenilir gıdaların tüketicilere ulaşması öncelikli görevimizdir" dedi.
Bülten Haber
GÜNCEL
Yayınlanma: 16 Aralık 2024 - 15:07
Sivas'ta güvenilir gıda kırmızı çizgi
Sivas'ta gıdada denetimler İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hassasiyetle ve aralıksız olarak yürütülüyor.
GÜNCEL
16 Aralık 2024 - 15:07