Geçmişten gelen el sanatlarının günümüzde nasıl turistik bir değere dönüştüğüne dair güzel bir örnek Sivas'ta karşımıza çıkıyor. Çubukçuluk adı verilen bu el sanatı, ustaların elinden çıkan kalemler ve ağızlıklar ile Sivas'a özgü bir kimlik kazandırıyor.
Geçmişten Günümüze Uzanan Bir El Sanatı: Sivas Çubukçuluğu
Germişek veya karamuk adı verilen ağaçtan yapılan çubuklar, istenilen boyda kesilerek lüleli, altı parça, orta başlı, lale başlı, yanma başlı gibi farklı isimlerde çeşitlendiriliyor. Kabukları soyulan bu çubuklar tornada şekillendiriliyor ve "nakış keskisi" denilen bir teknikle desenlendiriliyor. Kezzaba batırılıp ateşte yakılan ve zımparalanan ağız kısmı ise matkapla delinerek çakıyla yassılaştırılıyor.
Bu işlem de kezzap, kızartma ve cilalama aşamalarından geçiyor. Son aşamada ise süsleme için ekin saplarına ibrişim veya ipek sarılarak kalem ve ağızlıklara özgün bir görünüm kazandırılıyor.
Sivas çubukları sadece kalem ve ağızlıkla sınırlı değil. Son yıllarda ustalar, kalemlik, isimlik, tığ sapı, şamdan ve minare maketi gibi hediyelik eşya çeşitlerini de üreterek ürün yelpazesini genişletiyor.
Eğer Sivas'a yolunuz düşerse, bu el sanatının ustalarından birini ziyaret edip, bu özgün kalemlerden ve ağızlıklardan edinmeniz şiddetle tavsiye edilir. Sivas'ın meşhur lezzetlerini tadarken, bu el sanatının inceliklerini de keşfetmek unutulmaz bir deneyim olacaktır.
Melih Gezegen