Sivas’ın Saklı Cenneti
Sivas’ın Gürün ilçesinde bulunan Şuğul Vadisi, doğa tutkunlarının mutlaka görmesi gereken bir yer. Bu vadi, hem doğal güzellikleri hem de tarihi ve kültürel zenginliği ile sizi büyüleyecek.
Şuğul Vadisi’nin Doğal Güzellikleri
Şuğul Vadisi, Gövdeli Dağı’ndan kaynaklanan ırmağın oluşturduğu etrafı dik kayalarla çevrili dar bir kanyondur. Kanyon girişinde yürüyüş yolu, balık lokantası ve kır kahvesi bulunmaktadır. Yürüyüş yolunu takip ederek vadiyi gezebilir, kayalıkların dikliği, oluşturdukları doğal şekiller, içlerinden kaynayan sular, ırmağın berrak, mavi suları ve içinde ışıldayan balıkları görebilirsiniz. Kış aylarında kayalardan sarkan buz sarkıtları da manzaraya ayrı bir güzellik katmaktadır. Vadi boyunca yer yer kavaklıklarda doğal olarak oluşmuş mağara ağızları da dikkat çekmektedir. Bu mağaralardan bazıları tarihi ve kültürel öneme sahiptir.
Kayalıklarda meydana gelen doğal aşınmalar sonucu, iri kaya parçalarının ırmağa ve ırmak kenarlarına düşmesi, bazı kayaların ise ufalanması bu görsel zenginliği artırmaktadır. Vadinin bitki örtüsünü; dere kenarında söğüt, yamaçlarda ise yabani badem, kuşburnu ve sumak ağaçları oluşturmaktadır. Kayaların üzerinde nadiren ardıç ağaçları da görülmektedir.
Şuğul Vadisi’nin Tarihi ve Kültürel Zenginliği
Şuğul Vadisi, jeolojik zamanlardan II. Zaman (Mezozoik) Kretase döneminde oluşmuştur. Oldukça sert ve dik kayalıklarla çevrili vadinin ana kayası sedimanterdir. Vadinin iki yamacı taşlık olup killi toprak yapısına sahiptir. Bunun yanında vadi tabanı gevşek granüllü strüktüre sahip kumlu topraktan oluşmaktadır.
Vadi, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Vadi içinde bulunan mağaralardan bazıları Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait izler taşımaktadır. Özellikle Şuğul Mağarası, tarihi ve kültürel açıdan önemli bir yerdir. Bu mağara, 13. yüzyılda yaşamış olan Şuğul Baba adlı bir mutasavvıfın türbesi olarak kullanılmıştır. Şuğul Baba, Alevi-Bektaşi inancının önemli bir simgesidir. Mağara, bugün de ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.
Şuğul Vadisi’ne Nasıl Gidilir?
Şuğul Vadisi, Sivas’ın Gürün ilçesine bağlı Şuğul Mahallesinde bulunur. Gürün ilçe merkezine 2 km, Sivas kent merkezine ise yaklaşık 137 km uzaklıktadır. Şuğul Vadisi’ne ulaşmak için Malatya - Kayseri Devlet Karayolundan (D300) Gürün ilçe merkezine Kayseri yönünde yaklaşık 2 km mesafe uzaklıktaki Şuğul Mahallesine ayrılan tali yoldan yaklaşık 3,5 km gidilmesi gerekmektedir. Vadiye giriş ücretsizdir. Vadiye giriş saatleri ise 08:00 - 18:00 arasındadır.
Şuğul Vadisi, Sivas’ın saklı cennetlerinden biridir. Bu vadi, hem doğal güzellikleri hem de tarihi ve kültürel zenginliği ile sizi büyüleyecek. Şuğul Vadisi’ni ziyaret etmek için bu yazıyı rehber olarak kullanabilirsiniz. Şimdiden iyi geziler!
Gülşah Akkaş Yaman